UVJERLJIV TRIJUMF

[FOTO] Velika europska pobjeda Dinama! Hrvatski prvak nošen glasnom potporom navijača protutnjao Genkom i stigao do prvih bodova u Europskoj ligi

Bionic
Reading

U drugom kolu Europske lige skupine H Dinamo je na gostovanju kod Genka slavio 3:0, a golove su zabili Ivanušec i Petković (2)

Hrvatski prvak vratio se je u igru za prolazak skupine. Nakon domaćeg posrtaja u prvom kolu protiv West Hama (0:2), Modri su se iskupili u Belgiji te su nošeni glasnom potporom oko 500-tinjak svojih navijača stigli do cijelog plijena. Genk je na papiru bio favorit, posebno jer je prije ovog dvoboja slavio kod Rapida iz Beča (1:0), ali Dinamo je pronašao način kako da se dokopa bodova. Bilo je zasluženo!

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Trener Damir Krznar na travnjak je poslao ofenzivnu momčad (Livaković - Theophile, Lauritsen, Franjić - Ristovski, Ivanušec, Mišić, Ademi, Oršić - Petković – Čop) koja je doduše prepustila posjed domaćinu i strpljivo čekala svoje prilike, a takav pristup na kraju se pokazao kao dobitna kombinacija.

Modri su sjajno ušli u susret i poveli su već u 10 minuti golom Luke Ivanušeca. Bila je to brza kontra hrvatskog prvaka. Ademi je iznio loptu uposlivši Čopa koji je produžio do Oršića, a ovaj vratio Ivanušecu koji je iz blizine zabio za 1:0.

Nakon primljenog gola, Genk je pritisnuo goste, domaćin je prijetio sa svih strana no Dinamo je izdržao te je u 36. minuti bio korak i do drugog gola, no Oršić je pogodio vratnicu. Tri minute kasnije uzvratio je i Heynen, no i on je pogodio okvir gola.

U posljednjim trenucima prvog dijela Dinamo je povećao prednost. Toma je u kaznenom prostoru udario Čopa, finski sudac je provjerio snimku sporne situacije pokazavši na bijelu točku. Bruno Petković je bio siguran za velikih 2:0 nakon prvog poluvremena.

  • +39
Genk - Dinamo, 2. kolo Europske lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Genk je na otvaranju drugog dijela pojačao pritisak, no Dinamo je prelomio utakmicu u 67. minuti. Vratar Vandevoordt je promašio jednu loptu, nakon čega je Munoz povukao Oršića u gol prilici skrivivši kazneni udarac, a pritom je dobio i crveni karton. Petković je sigurno realizirao jedanaesterac za 3:0.

Tri gola prednosti i igrač više 20 minuta prije kraja bili su nedostižni i Dinamo je do kraja rutinski odradio posao osvojivši važna tri gostujuća boda.

Dinamo je ukupno odigrao 11 utakmica s belgijskim klubovima, a ovo mu je bila sedma pobjeda uz po dva remija i poraza, dok je Genk do sada od hrvatskih klubova igrao samo s Lokomotivom, 2016. u kvalifikacijama za Europsku ligu, a belgijski sastav je slavio ukupno sa 4:2.

U drugom susretu iz skupine West Ham je u Londonu pobijedio Rapid sa 2:0, a golove su zabili Declan Rice u 29. minuti i Mohamed Said Benrahma u petoj minuti nadoknade.

Na ljestvici vodi West Ham sa šest bodova, Dinamo i Genk imaju po tri boda, dok je na začelju Rapid koji je izgubio obje utakmice.

U trećem kolu koje je na rasporedu 21. listopada Dinamo gostuje u Beču kod Rapida, dok će West Ham ugostiti Genk.

GENK - DINAMO 0:3

  • GENK. Luminus Arena. Sudac: Mattias Gestranius (Finska);
  • Strijelci: 0:1 Ivanušec (10), 0:2 Petković (45+3-11m), 0:3 Petković (67-11m)
  • Žuti kartoni: Heynen, Thorstvedt
  • Crveni kartoni: Munoz (66)
  • GENK: Vandevoordt - Munoz, Cuesta, Lucumi, Arteaga - Thorstvedt (od 64. Tresor), Toma (od 70. Preciado), Heynen - Ito, Onuachu (od 76. Ugbo), Paintsil (od 64. Bongonda)
  • DINAMO: Livaković - Lauritsen, Theophile, Franjić (od 70. Leovac) - Ristovski, Mišić, Ademi (od 64. Gojak), Oršić - Ivanušec (od 83. Baturina), Petković (od 83. Andrić) - Čop (od 70. Menalo)

REZULTATI:

  • Genk - DINAMO 0-3 (Ivanušec 10, Petković 45+3-11m, 66-11m)
  • West Ham - Rapid 2-0 (Rice 29, Benrahma 90+4)

LJESTVICA:

  • 1. West Ham 2 2 0 0 4-0 +4 6
  • 2. DINAMO 2 1 0 1 3-2 +1 3
  • 3. Genk 2 1 0 1 1-3 -2 3
  • 4. Rapid 2 0 0 2 0-3 −3 0

3. kolo - 21. listopada: Rapid - DINAMO West Ham - Genk