OKUPILE SE kraljice šoka

[VIDEO/FOTO] Šoštarićev plan: Preko egzotične skupine i drugog kruga do najboljih osam na svijetu

22.11.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija krenula je u Poreč na pripreme za Svjetsko prvenstvo kojem je Španjolska domaćin od 1. do 19. prosinca, a izbornik Nenad Šoštarić ističe kako je pred njegovim izabranicama težak put jer će se sada svi suparnici ozbiljno pripremati za njih

'To je sada jedna druga priča koja pred nas postavlja ne nekakav zahtjev, nego želju da pokažemo svijetu koliko znamo. Mi smo sada lovina i svi će prema nama pristupiti ozbiljno. To smo izborili svojim radom, to je priznanje našem radu i sada cure moraju pokazati da su spremne za korak više', kazao je Šoštarić koji ističe kako njegove izabranice nisu imale puno vremena za odmor, a niti će biti puno vremena za pripreme.

'Iz klupskih dresova odmah uskačete u reprezentativni. Odmora nije bilo, igračice dolaze iz Poljske, Rusije, Norveške. Sada se moramo jako brzo prebaciti u glavi. Mi moramo osjetiti u kojem su fizičkom stanju igračice, svaka je imala drugačije natjecanje, one puno putuju, puno igraju. Moramo vidjeti koliko su umorne i tek nakon toga ide detaljiziranje', kazao je izbornik.

'I da, imamo teoretski osam treninga, od toga dvije prijateljske utakmice sa Slovenijom', dodao je, naglašavajući kako u ovom smislu on u prvi plan stavlja 'rad na psihologiji, puno detaljiziranja i isključivo taktiku'. Prvi prijateljski susret sa Slovenijom je na rasporedu u četvrtak 25. studenog, dok se drugi igra u subotu, 27. studenog u 19.00 sati.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Što se tiče skupine, u kojoj su osim Hrvatske, Brazil, Paragvaj i Japan, Šoštarić ju je ocijenio 'egzotičnom'.

'Najružnije je što nas na početku čeka vrlo važna utakmica s najtežim suparnikom Brazilom. Nakon toga dolazi Paragvaj što je dobro da se rasteretimo za utakmicu s Japanom. I nakon toga nas čeka, nadam se, grupa u kojoj su Španjolska, Argentina i Austrija', dodao je.

'Želim duboko u sebi da dođemo do prvih osam, da u drugoj grupi budemo među prva dva, i mislim da bi to bio izuzetan uspjeh ove reprezentacije. To bi bilo nešto što si ja želim, a put do toga izuzetno je trnovit i težak, ali moramo ići korak po korak', istaknuo je na kraju izbornik. 

Prvi susret s Brazilom, bivšim svjetskim prvakinjama, na rasporedu je 2. prosinca u 18.00 sati u gradu domaćinu naše skupine Castellon de la Plana. Dva dana kasnije u istom terminu, igra se protiv Paragvaja. Posljednji susret u skupini s Japanom čeka našu reprezentaciju 6. prosinca u 20.30 sati. Tri najbolje ekipe iz svake skupine prolaze dalje. 

Reprezentativka Katarina Ježić misli da je skupina teška, ali da, ako ona i njezine suigračice budu igrale svoju igru, neće biti problema.  

'Imamo tešku skupinu, a za svakoga se moramo pripremiti na svoj način. Moramo igrati svoju, igru u kojoj je baza obrana i dugi napad', rekla je Ježić.

'Ne želim da itko ima pritisak ili osjećaj da moramo napraviti ne znam što. Samo želim da svi uživamo, igramo rukomet i borimo se za dres. I ako tako bude, neće biti problema i daleko ćemo dogurati', dodala je.

S njom i izbornikom se slaže i golmanica Tea Pijević

'Sigurno će biti teško, sve će se pripremati za nas i shvatit će nas ozbiljno. Ali to je nama poticaj da ozbiljno radimo i da pokažemo da ono u Danskoj nije bila slučajnost. Skupina nije lagana, prva utakmica je odlučujuća, o Paragvaju malo znam, a onda Japan', rekla je Pijević.

Reprezentacija ni ovog puta nije kompletna. Dolazak na pripreme zbog ozljeda morale su otkazati Dejana Milosavljević, Dora Kalaus i Tena Japundža. Na popisu izbornika je 18 rukometašica. S liste od 35 igračica koje je prije mjesec dana prijavio Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF), naknadno su pozvane Gabriela Gudelj i Elena Popović.

Popis seniorske reprezentacije:

Tea Pijević (ALBA FEHERVAR KC), Ivana Kapitanović (METZ HANDBALL),  Lucija Bešen (RK LOKOMOTIVA ZAGREB), Paula Pposavec (RK KRIM MERCATOR), Andrea Šimara (RK LOKOMOTIVA ZAGREB), Ana Turk (RK PODRAVKA VEGETA), Josipa Mamić (RK LOKOMOTIVA ZAGREB), Lara Burić (RK LOKOMOTIVA ZAGREB), Katarina Ježić (HC SIÓFOK KC), Ana Debelić (VIPERS KRISTIANSAND), Ćamila Mičijiević (METZ HANDBALL), Larissa Kalaus (RK PODRAVKA VEGETA), Valentina Blažević (CS MAGURA CISNADIE), Stela Posavec (RK LOKOMOTIVA ZAGREB), Dora Krsnik (PLAN DE CUQUES HB), Ivana Dežić (ŽRK KOKA VARAŽDIN), Gabriela Gudelj (ŽRK ZRINSKI), Elena Popović (RK PODRAVKA VEGETA)