golijada u münchenu

[FOTO] Njemačka u ljepotici Eura velikim preokretom pobijedila Portugal; Ronaldo je već u 15. minuti šokirao 'elf', a onda su si Portugalci zabili dva autogola u samo četiri minute...

Bionic
Reading

U derbiju 2. kola F skupine EURA u Münchenu su nogometaši Njemačke svladali Portugal 4:2. Portugalci su poveli golom Cristiana Ronalda (15), ali su Nijemci preokrenuli s dva autogola, Rubena Diasa (35) i Raphaela Guerreira (39), te golovima Kai Havertza (51) i Robina Gosensa (60), da bi konačan rezultat postavio Diogo Jota (67)

Nijemci, koji su u 1. kolu izgubili od Francuza 1:0, krenuli su u visokom ritmu od početka utakmice i već u 5. minuti Robin Gosens zabija, ali je gol poništen zbog zaleđa Gnabryja nakon intervencije VAR-a.

Nova prijetnja došla je u 10. minuti od Havertza, koji je pucao s ruba šesnaesterca, ali portugalski golman bio je na pravom mjestu. Dvije minute kasnije dobra akcija po lijevom boku, Kroos puca s 13 metara iskosa, ali portugalski branič klizećim startom blokira šut.

U jeku njemačkih napada Portugal dolazi do vodstva. Igrala se 15. minuta i nakon kornera za Njemačku loptu je glavom u svom šesnaestercu izbio Ronaldo. Uslijedio je kontranapad kojeg je poveo Bernardo Silva i odlično proigrao Dioga Jotu, koji prosljeđuje do Cristiana Ronalda koji je istrčao od šesnaesterca do šesnaesterca te neometan iz blizine ugurao loptu u njemački gol.

Cristianu Ronaldu to je bio 107. gol za reprezentaciju, ali svjetski rekorder po broju golova u reprezentativnim dresu još je uvijek Ali Daei (52), koji je za Iran zabio 109 golova.

Dobru igru Njemačka je ipak naplatila s dva gola do kraja prvog poluvremena. U 35. minuti s desnog boka Kimmich dijagonalom na lijevoj strani pronalazi braniča Gosensa, koji u trku ubacuje u peterac, a portugalski stoper Ruben Dias, koji je pokušao spriječiti Havertza da pospremi loptu u mrežu, na kraju je zabio autogol.

Samo četiri minute kasnije novi šok i novi autogol Portugalaca! Zabio ga je lijevi branič Raphael Guerreiro u 39. minuti. Kimmich je s korner linije vratio u peterac, a nesretni Guerreiro, koji je čuvao Müllera, postiže autogol.

Početkom drugog poluvremena, u 51. minuti, novi gol za Njemačku, ali ovaj puta nije autogol Portugalaca. Nakon duge akcije Gosens ubacuje u peterac, a Havertz iz blizine šalje loptu u mrežu za vodstvo 'elfa' 3:1.

Gosens, koji je briljirao na ovoj utakmici, i sam se upisao u strijelce 60. minuti. Dobar centaršut uputio je Joshua Kimmich na drugu stativu, a Gosens pogađa glavom za 4:1. U tim se trenucima činilo da su Portugalci potpuno razbijeni, prijetila im je prava rezultatska katastrofa.

  • +17
Portugal - Njemačka, nogomet, Euro 2021., 19.6.2021. Izvor: EPA / Autor: Philipp Guelland / POOL

No, Portugalci su ipak uspjeli smanjiti zaostatak na 4:3 u 67. minuti iz prekida. Ubačaj na drugu stativu akrobatskim je skokom u sredinu peterca vratio Ronaldo, a Diogo Jota s jednog metra gura loptu u mrežu.

U 79. minuti Njemačka je imala sreće nakon što je Renato Sanches gromovitim udarcem s 25 metara pogodio vratnicu.

Ranije su u ovoj skupini Mađarska i Francuska igrali 1:1. U zadnjem kolu 23. lipnja igraju Njemačka - Mađarska i Francuska - Portugal.

  • PORTUGAL: Patricio - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, Fernandes (64. Moutinho), Carvalho (46. R. Silva) - B. Silva (46. Sanches), Ronaldo, Jota (84. A. Silva).
  • NJEMAČKA: Neuer - Ginter, Hummels, (62. Can) Rüdiger - Kimmich, Gündogan (73. Süle), Kroos, Gosens (62. Halstenberg) - Havertz (73. Goretzka), Gnabry (87. Sane), Müller,
  • STRIJELCI: 1:0 Cristiano Ronaldo (15), 1:1 Ruben Dias (35-ag), 1:2 Guerreiro (39-ag), 1:3 Havertz (51), 1:4 Gosens (60), 2:4 Diogo Jota (67)
  • SUDAC: Anthony Taylor (ENG)
  • STADION: Allianz Arena u Münchenu