dočekali smo

Formula 1 odlučila stati na kraj jednoj od svojih najvećih nepravdi!

19.01.2018 u 18:39

Bionic
Reading

U elitnom automobilističkom natjecanju u 2019. godini bit će uvedena minimalna težina vozača od 80 kilograma, kako bi oni visoki prestali biti hendikepirani kao što su bili već čitav niz godina...

U Formuli 1 svaki izgubljeni kilogram vozača može donijeti pokoju stotinku tijekom kvalifikacija i utrke te učiniti balans bolida boljim, što je davalo veliku prednost niskim i laganim vozačima koji vladaju sportom već čitav niz godina, poput Vettela, Rosberga, Hamiltona i Alonsa koji svi imaju manje od 70 kilograma, dok je Felipe Massa znao biti i ispod 60.

  • +14
Formula 1, VN Brazila, 2017. Izvor: Reuters / Autor: UESLEI MARCELINO

Izniman je to hendikep tijekom karijere bio za Jensona Buttona koji se jako mučio kako bi se približio težini od 70 kilograma, a Nico Hülkenberg koji ima 74 kilograma možda baš zato nikad u karijeri nije završio na pobjedničkom postolju, unatoč dokazanom talentu.

U 2018. godini vjeruje se da će zbog Halo zaštite oko kokpita teži vozači biti još više hendikepirani, ali zatim bi tome konačno mogao doći kraj.

Formula 1 namjerava u 2019. godini uvesti minimalni limit težine vozača od 80 kilograma, što znači da će oni koji imaju manje kilograma dobiti dodatne utege unutar bolida.

Visoki i snažni vozači zbog toga će odahnuti, a u budućnosti bismo mogli gledati sasvim drukčiju konstituciju šampiona Formule 1 te proboj među elitu nekih koji dosad nisu imali nikakvih izgledati niti sjesti u bolid...