NOVI FORMAT

Formula 1 napravila drastične promjene za vikend kada su utrke; čekaju se reakcije vozača

26.04.2023 u 10:44

Bionic
Reading

Formula 1 donijela je službenu odluku oko promjena sprint formata vikenda za šest utrka ove sezone

'Sprint utrke' pojavile su se u sezoni 2021., s izvornim formatom koji je imao kvalifikacije u petak, a rezultat toga predstavljao je mjesto na gridu za novu kratku utrku od 100 kilometara u subotu. Rezultat te kratke utrke je zatim predstavljao startne pozicije za glavnu utrku u nedjelju.

Sada će biti drugačije! U petak će se obaviti standardne kvalifikacije za postavljanje startnih mjesta za nedjeljnu glavnu utrku, dok će subota uključiti kratku utrku od 100 km s dodatnom, prethodnom kvalifikacijskom sesijom pod nazivom Sprint Shootout.

Ovakve 'odvojene' kvalifikacije tako neće ugroziti startne pozicije za glavnu utrku, te bi vozači trebali imati više poticaja za rizičnu vožnju na sprint utrci.

Bodovi za sprint utrku ostaju isti, osam za pobjedu pa po jedan bod manje za svako mjesto niže u poretku (prvih osam dobiva bodove). Prva sprint utrka je ovaj vikend u Azerbajdžanu, a druga mjesta su Austrija (Red Bull Ring), Belgija (Spa-Francorchamps), Katar (staza Lusail), SAD (Circuit of The Americas), Brazil (Interlagos)…

Inače, protiv sprint utrka je govorio aktualni prvak Max Verstappen koji je u najgorem scenariju najavio svoje umirovljenje.