JAPAN

Favoriti Azije - autsajderi u Africi

23.05.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Domaću nogometnu publiku ne treba puno podsjećati koliko 'samuraji' mogu biti nezgodni suparnici: ogledi s Hrvatskom u Francuskoj i Njemačkoj (1:0 i 0:0) odaslali su trajnu poruku

S tri pobjede na zadnjih pet azijskih kupova Japanci su se isprofilirali u prvu nogometnu silu najvećeg i najmnogoljudnijeg kontinenta, imaju prema statistikama najjaču ligu AFC-a... To su ohrabrujući podaci za japanske navijače.

Prijeđimo na zabrinjavajuće: u završnici azijskih kvalifikacija momčad nije pokazala uvjerljivost protiv jakih protivnika poput Australije i Južne Koreje. U nedavnom prijateljskom ogledu Srbija ih je demontirala 3:0. Još otkako se poslije neuspjeha na SP-u Njemačkoj s nepunih 30 godina od nogometa oprostio alfa i omega ekipe Hidetoshi Nakata, Japan ne uspijeva pronaći novog lidera. Kroz reprezentaciju je od početka godine prošlo preko 50 igrača!

Golgeteri su u krizi, stvar iz prekida izvlače snažni defanzivci: sa 17 golova na kontu, kapetan Nakazawa neobično je plodan strijelac za jednog braniča. Uz njega, čak sedam u 35 nastupa zabio je libero brazilsko-japanske krvi, Marcus Tulio Tanaka. U takvoj situaciji izbornik Okada sa svojim najavama o jurišu na polufinale zvuči pomalo kao Ćirohito. Pogotovo stoga što Japan dosad nije dobio utakmicu na svjetskom prvenstvu izvan svog terena (SP 2002. godine).

I premda je kohezija pčela radilica jedna od prvih asocijacija na momčadi s Dalekog istoka, neki analitičari upozoravaju da Nippon ima ozbiljnih problema s netrpeljivošću velikih zvijezda: veznjaci Endo i Kengo Nakamura navodno vole igrati svaki na svoju stranu, a iskusni europski pečalbar Shunshuke Nakamura također ne dolazi do pravog izražaja. Mnogo nade polaže se u debitanta Keisukea Hondu, mladog srednjaka koji bi se uskoro trebao priključiti momčadi nakon uspješnog starta u CSKA Moskva. Motor Honda trebao bi pridonijeti realizaciji Okadinih maksima: još bržim i točnijim dodavanjima, fanatičnoj trci i nadigravanju protivnika u duelima.

PROGNOZA: Bod mogu oteti svakome, ali Danska, Kamerun i Nizozemska u ovom trenutku djeluju kao tri tipa koja će sačekati Japan u slijepoj uličici i ostaviti ga s nulom u džepu.