KVALIFIKACIJE ZA SP

Prevladao razum, pa je utakmica između Sjeverne Koreje i Japana otkazana

22.03.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2026. između Sjeverne Koreje i Japana koja se trebala igrati u Pjongjangu sljedeći tjedan je otkazana, priopćila je u petak Azijska nogometna konfederacija (AFC).

Kako javlja Kyodo News, Sjeverna Koreja, koja nema formalne diplomatske odnose s Japanom, odlučila je ne organizirati utakmicu u Pjongjangu zbog zabrinutosti oko zaraznih bolesti u Japanu.

'Odluka, donesena u dogovoru s FIFA-om i relevantnim tijelima, dolazi nakon što je AFC 20. ožujka obavijestio Nogometni savez DNR Koreje o potrebi premještanja utakmice na neutralno mjesto zbog neizbježnih okolnosti', navodi AFC dodajući da će slučaj sada biti upućen relevantnim odborima u FIFA-i.

Japan i Sjeverna Koreja nalaze se u skupini B kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., zajedno sa Sirijom i Mjanmarom. Japan je u četvrtak u prvoj kvalifikacijskoj utamkmici u Tokiju pobijedio Sjevernu Koreju 1:0.

Sjeverna Koreja posljednji je put bila domaćin muške nogometne reprezentacije u Pjongjangu 2019. u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Tada se povukla iz natjecanja navodeći kao razlog zdravstvene probleme povezane s pandemijom COVID-a.

Sjevernokorejci također trebaju odigrati domaće kvalifikacije protiv Sirije i Mjanmara u lipnju.

U veljači je kvalifikacijska utakmica za Olimpijske igre između ženskih reprezentacija Japana i Sjeverne Koreje koja se trebala igrati u Pjongjangu u posljednji trenutak prebačena na neutralnu lokaciju u Saudijskoj Arabiji.

I tada je nastala zbrka oko utakmice, s tim da je japanska ekipa otputovala u Džedu četiri dana prije zakazanog termina za susret bez ikakve potvrde o tome gdje će se utakmica igrati.