DVIJE POBJEDE

Evo što je potrebno vaterpolistima za plasman na Olimpijske igre

08.02.2024 u 17:25

Bionic
Reading

U taboru hrvatske muške vaterpolske reprezentacije tvrde kako su već zaboravili 6-10 poraz od Španjolske u 2. kolu natjecanja po skupinama na Svjetskom prvenstvu u Dohi te kako su u potpunosti fokusirani na sljedećeg suparnika, Južnoafričku Republiku.

Južnoafrička Republika je daleko slabiji sastav od našeg protiv kojeg pobjeda u susretu koji se igra u petak od 14 sati ne bi trebala doći u pitanje.

'Naš jedini cilj je osigurati plasman na Olimpijske igre. Što se utakmice sa Španjolskom tiče, ponavljam ono što sam rekao odmah nakon susreta, nismo bili pravi. Pokušavali smo, ‘čupali’ se, u nekom trenutku došli i na dva gola zaostatka, no jednostavno u toj utakmici nismo bili zreli za pobjedu. Ne protiv ovakvog sastava kakav je Španjolska koja je možda jedina momčad koja ne oprašta niti jednu jedinu pogrešku. U sportu se pita i suparnika', kratko se izbornik Ivica Tucak osvrnuo na utakmicu protiv Španjolske, a zatim okrenuo prema nastavku turnira, odnosno dvoboju protiv JAR-a, a zatim i osmini finala u kojoj pobjeda osigurava odlazak na OI u Parizu:

'Na papiru mi je čak i draže da nemamo te velike pauze od praktički šest dana do četvrtfinala. Da smo bili prvi uz skupini, onda tako ispada. Naime, utakmica protiv Južne Afrike spada nekako u tu sferu. Nakon toga će nam slijediti kao što je sada znano, Brazil ili Kina. Ja sam igračima rekao, ako mi ne možemo pobijediti jedan Brazil ili Kinu, onda nismo ni zaslužili Igre. Prema tome imamo Južnu Afriku kao prvi korak, te onda slijedi i drugi za plasman u krug osam najboljih'.

U utakmici protiv JAR-a veću bi minutažu trebali dobiti igrači koji su dosada manje igrali.

'Mogu već sada najaviti da ću odmoriti neke starije igrače. Odmorit ću obojicu centara, Lončara i Vrlića. Kao što znate imamo zato i trećeg, našeg kapetana Krapića. Razgovarat ću i s Markom Bijačem, pa da vidimo možda i njega malo regenerirati. On će biti u sastavu, ali vidjet ćemo hoće li braniti. To je sada moj zadatak u sljedećim utakmicama. Napraviti jedan miks minutaže, što manje opteretiti igrače koje su dosad nosili većinu tereta. Nakon toga slijede Brazil ili Kina. Potpuno svejedno tko bude od njih dvije, bolja smo reprezentacija. Tu utakmicu s pravim ulaskom moramo dobiti, a onda kada to završimo s očekivanim epilogom, onda se okrećemo prema četvrtfinalu. Znamo da to u ovom trenutku mogu biti SAD ili Srbija', zaključio je Tucak.

Kapetan Ivan Krapić u petak će ubilježiti prve minute na ovom SP.

'Sada slijede dvije utakmice u kojima nam predstoji viziranje karte za Olimpijske igre i vjerujem da će to tako i biti. Jasno da sam spreman, ali tko god da igra, zadatak je uvijek isti. Igrati što bolje i pobijediti. Tako će biti protiv Južne Afrike, ali tako i svaka sljedeća utakmica. Mi smo prije svega okrenuti sebi i nemamo što pričati o Južnoj Africi koja je sigurno najlošija momčad na turniru. Favoriti smo i kasnije protiv Kine ili Brazila', uvjeren je Krapić

Matias Biljaka će protiv JAR-a ubilježiti debitantski nastup na svjetskim prvenstvima uopće.

'Dosad sam nastupao samo na dva europska prvenstva. Znamo da smo puno kvalitetnija momčad, moramo sportski pristupiti utakmici. Gledamo samo onda dalje tko će nam biti suparnik u četvrtfinalu i daj Bože kasnije u polufinalu. Prvi cilj jest Pariz, ali gledamo i naprijed i gledamo više', izjavio je Biljaka.