DETALJNA ANALIZA

Evo kako Hrvatska može u finale, ovo su danske slabosti!

23.01.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Domaćin rukometnog Eura Danska je u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazala neke slabosti, primjerice u susretu protiv Španjolske. Ta sklonost tehničkim pogreškama i izgubljenim loptama slabost je koju Hrvatska treba i može iskoristiti. Ako Hrvatska želi do prvog europskog zlata u povijesti, mora biti bolja od Danske koja ipak nije tako savršena kako se mnogima čini...

Tako misli korisnik s community portala Tribina.hr Babaluj1974, koji je analizirao igru Danske i Hrvatske u svim linijama, a pritom je odlično uočio koju dansku slabost Hrvatska mora iskoristiti, kao i neke stvari koje idu Dancima na mlin:

'Danci i mi. Uh, okršaj za sve sladokusce i poznavatelje rukometne igre. Tko je bolji?

Golmani
; Danci tu imaju kao i mi jednog glavnog, jedinog koji brani 90% utakmice. Landin protiv Alilovića. Landin je statistički daleko ispred Mirka i vjerojatno će do kraja natjecanja biti izabran za najboljeg golmana prvenstva, a do sada je realno pokazao najujednačeniju formu. Do sada ima zavidnih 39% obrana, dok nam je Mirko na 32% uspješnosti. Vaga okreće u stranu Landina, zato mala prednost Dancima kod ovog segmenta igre.

Idemo dalje s napadom: Danci imaju vanjsku liniju koja je strašna, nabijena pucačima, od kojih se naravno izdvaja Hansen, a njemu uz bok idu Sondergaard i Mensah Mads Larsen. Sva tri beka imaju preko 50% uspješnosti šuta. Djeluju zastrašujuće, ali ne i nezaustavljivo. Do sada su jako dobro koristili situacije kad protivnička obrana duboko izlazi na šut da upošljavaju igrače na liniji šest metara gdje veterani Knudsen i Noodesbo nemilice trpaju u protivničku mrežu. Imaju dakle bekovsku liniju, ali definitivno nemaju ono što imaju naši. Nema tu vica u igri, nemaju jednog Duvnjaka, koji kad treba bombardira, a kad treba razigrava. Nema igre bez šablona tako da im obično napadi završavaju u tri ili eventualno četiri akcije koje se ponavljaju nemilice unedogled. Kada ih se stisne jednom, recimo 'poludivljom' zonom na granici presinga što su koristili Španjolci (Dance je tada spasio maestralni Landin), onda djeluju jako izgubljeno, pogotovo kada im ne prođu u nizu dvije-tri akcije.

Većina misli kako u finale prolaze Danci, iako Hrvatska igra dobro


Na pivotu isto su jaki s provjerenim snagama Knudsenom i Noodesbom koji su ipak po razmišljanju o rukometnoj igri i čitanju akcija tanji od našeg kapetana Vorija. Što se igre s krila tiče, tu je Hrvatska vrh, top i bolja za koplje. Čupić, Horvat i Štrlek su neumoljivi i zadivljuju uz količinu golova, koja premašuje trećinu ukupnih naše reprezentacije do sada, i efikasnost iz igre gdje Horvat s 80% i Štrlek sa 75% zauzimaju sami vrh. Vidljivo je da slabo, jako slabo promašuju i da je igra na njih sigurna i efikasna. Čupić malo kaska u tom segmentu, ali Čupko je najbolji kad je najteže, tako da za Čupka nema brige. Nešto su malo bolji Danci u napadačkom dijelu: po postignutim pogocima ukupno 186:174, ali smo im uz bok po preciznosti u postocima 66:64 u korist Danaca. Dakle, u napadu egal, neriješeno.

Obrane, to će biti ključ uspjeha u ovoj utakmici. Danci igraju klasičnu pokretljivu 6-0 obranu s onim tzv. 'grmaljima' na liniji od 6 metara, čvrsto i na granici grubosti koja prolazi kod sudaca samo iz razloga što se ipak nekada mora progledati kroz prste domaćinu. U prosjeku taj 'kineski zid' pred Landinom radi 6 blokada i 5 isključenja. Naši su tu nešto slabiji s prosjekom od 3,7 blokada i možda malo previše isključenja po utakmici od skoro 9. Previše igrača manje iako je dojam da je bar pola izbačaja za naše igrače došlo uslijed grešaka u obrani kada se nije imalo drugog nego protivnika prizemljiti malo jače od dozvoljenog.

Važan detalj koji bi mogao ići nama debelo u korist i koji bi mogao odlučiti utakmicu su tehničke pogreške. Danci su u tehničkim greškama i izgubljenim loptama najgora momčad prvenstva sa 74 lopte 'bačene u bunar'. U tom segmentu smo mi najbolji (tko bi rekao), radimo u prosjeku manje grešaka od Danaca i kad se uzme u obzir kakve ubojite kontre imamo i kako nam krila zabijaju, ovo bi moglo biti i odlučujuće. Danci, kad ih se izbaci iz svog nekog šablonskog ritma i kada se pritisnu na mjestima gdje su najtanji, rade greške kao na tekućoj vrpci. Obrana se mora graditi na razmišljanju i strategiji koja protiv Danaca jedino pali, a to je prvenstveno zatvoriti prilaz lopte na pivota i usmjeravanje igre Danaca na krila koja im nisu baš nešto efikasna do sada, a s obzirom kako Mirko skida s krila, to bi trebalo biti jedna od opcija koja se isplati.

Drugo bi definitivno trebalo igrati obranu 5-1 sa izvučenim 'Indijancem' koji remeti protok lopte Dancima i koji unosi nered u Danski napad (tako su Španjolci kidali Dance cijelo drugo poluvrijeme). Zona 6-0 ne bi bila opcija jer znamo svi kako trpaju s distance Hansen i Sondergaard, a kad se izađe visoko na njih, pogotovo na Hansena, tada kirurški precizno lopta ide na tenkove na liniji koji melju pred sobom svojom snagom. Do sada u okršajima s Dancima, bar u zadnja dva slučaja (SP Španjolska i OI London ), ili smo mi njih 'razbili ko beba zvečku' ili su oni nas 'rastavili na sastavne dijelove'. Dakle zaključak se sam nameće: tko prvi uspostavi svoju igru, taj je na konju i ta ekipa diktira i tempo igre i rezultat. Barem je tako u prošlosti bilo.