glas naroda

Evo kakav je stav čitatelja tportala prema Superligi; anketa je najbolje pokazala kako diše hrvatska nogometna javnost

20.04.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Najava nogometne Superlige izazvala je brojne reakcije u svijetu nogometa pa tako i u hrvatskoj javnosti koja se u većini protivi takvom projektu

Podsjećamo, dogovor o osnivanju Superlige postignut je u nedjelju, a predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za čelnika te lige. Ligom bi upravljalo 15 osnivača (klubova), koji bi imali zajamčeno mjesto u Superligi. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.

U Superligi su svoje sudjelovanje zasad potvrdili španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Liga bogatih izazvala je lavinu negativnih reakcija od strane drugih klubova, igrača, čelnika Saveza, Uefe, a ni hrvatska javnost ne gleda blagonaklono na Superligu.

  • +12
FC Liverpool - Real Madrid, Liga prvaka, 14.4.2021. Izvor: EPA / Autor: Peter Powell

U anketi na tportalu pitali smo vas 'Što mislite o nogometnoj Superligi?', a glasalo je više od pet tisuća ljudi. Čak 73,6 posto osoba dalo je svoj glas za 'Katastrofa, pod hitno takvo natjecanje treba spriječiti, a odgovorne sankcionirati'.

Samo 9,2 posto ljudi dalo je glas za Superligu odnosno za ponuđenu opciju 'Napokon! Da, podržavam to natjecanje, jedva čekam da krene', a 17,2 posto je glasao za 'Ne znam i nije me briga'.

Inače, utakmice bi se igrale tijekom tjedna, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. U ligaškom djelu svaka bi momčad odigrala 18 utakmica, a onda bi po tri najbolje iz obje skupine ušle direktno u četvrtfinale.

Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u ligaškom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U nokaut fazi igrale bi se dvije utakmice, doma i u gostima, a finalni susret bio bi na neutralnom terenu.