NOGOMETNA POSLASTICA

Evo gdje gledati neizvjesni europski okršaj Rijeke i Istanbula!

13.08.2016 u 21:25

Bionic
Reading

Nakon remija bez pogodaka u Istanbulu, nogometaše Rijeke u uzvratu na Rujevici u 3. pretkolu Europske lige ove srijede (ArenaSport3, 20:15) čeka teška utakmica u kojoj pobjeda znači dolazak na korak do ulaska u grupnu fazu prestižnog natjecanja...

Hrvatski klubovi sjajno guraju u Europi ove sezone i smiješi im se plasman u završnu fazu kvalifikacija za grupnu fazu europskih natjecanja. Dinamo je posao već obavio, Hajduk još treba potvrditi trijumf protiv Černomoreca, a za Lokomotivu i Rijeku nakon remija bez golova u prvim utakmicama pravi posao tek slijedi. Atraktivni dvoboj Rijeke i Istanbul Bašakšehira bit će središnja utakmica dana u Hrvatskoj, a možete ga gledati na sportskom kanalu Arenasport 3, s početkom u 20:15!

Uz malo sreće i veliki sudački previd, kada nije dosuđen kazneni udarac za Bašakšehir nakon igranja Bezjaka rukom u šesnaestercu, Rijeka je preživjela gostovanje u Istanbulu s početnim rezultatom 0:0. Vjerojatno je to i realna slika viđenog jer niti jedan od trenera nije bio sklon preuzeti veći rizik, a lako bi se moglo dogoditi da tako bude i ovog četvrtka na rasprodanoj Rujevici.

Trener Rijeke Matjaž Kek svjestan je koliku bi opasnost donio primljeni gol jer onda za prolaz treba dati dva, a turski klub je vrlo dobro posložen i organiziran, te ga nije lako probiti. Taktički rat iz Istanbula, te čekanje neke veće pogreške suparnika ili vlastitog bljeska bi se stoga mogli nastaviti.

'Izazovna je utakmica pred nama i sve je dobilo drugačiju dimenziju nakon Istanbula. Svjesni smo kvalitete i moći Bašakšehira, a na nama je napraviti sve što možemo s mnogo pameti i volje. Rezultat prve utakmice je aktivan za obje momčadi, što ne mijenja previše u pristupu, te očekujem sličnu utakmicu,' potvrđuje trener Rijeke Matjaž Kek, a vjerojatno će izostati zadnji vezni Bradarić zbog ozljede, dok je dvojba početi s Tomasovom ili ne. On se oporavio od ozljede i trenirao, ali sporan je taj njegov transfer u Al Nasr, koji će se dogoditi nakon ovog dvoboja.

Tomasov putuje u Fužine u karantenu, a njegov nastup je stvar koju sam već prelomio u sebi, ali ne bih s tim u medije. Momčad je mnogo važnija od pojedinca, a u konkurenciju za ovakvu utakmicu dolaze samo igrači, koji su fizički i psihološki 100 posto spremni - pojasnio je Kek, koji skida s igrača pritisak i želi da im pun stadion bude motiv, a ne opterećenje, koje će ih sputati u izvedbi na terenu.

'Važnija je kvaliteta suparnika nego igraš li kod kuće ili u gostima. Sve je manje razlike u tome, a nama će sigurno dobro doći pomoć s tribina, ali samo ako to uzmemo kao nešto što nas nosi naprijed, a ne neko opterećenje. Pritiska nema jer nogomet će se igrati i u petak. Svjesni smo kvalitete suparnika, ali i mi igramo zanimljiv nogomet i dobro smo ušli u sezonu. Na nama je da napravimo sve što možemo, možda i malo više od toga, s mnogo odgovornosti i s velikim motivom i željom. Naš cilj je prolaz, ovo je velika utakmica i tako se moramo i ponašati,' zaključio je strateg Rijeke Matjaž Kek, koji duboko u sebi sigurno nije zadovoljan klupskom politikom koja mu nakon Balaja i Močinića prodaje i Tomasova i Maleša, sve ključne oslonce momčadi, ali treneri se u Hrvatskoj odavno malo o čemu pitaju.

Istanbul Bašakšehir tek drugu godinu nastupa u europskom okruženju, a nakon što je lani prilično naivno i nesretno ispao od nizozemskog AZ-a, ovaj put trener Abdullah Avci je odlučio zaigrati na sigurno.

Njegova momčad bila je vrlo strpljiva u prvom dvoboju, kao da je bilo bitnije ne primiti gol, nego ga dati, te doći u poziciju da i remi s golovima donosi prolaz u uzvratu. Sada Avci ima tu mogućnost, te opet može čekati i vrebati moguće pogreške ili nestrpljivost u igri domaćina, koji pred svojim navijačima ipak ima veća očekivanja.

'Rijeka zna kako se igra u europskim kupovima, a mi smo tek prošle godine prvi put nastupili i nešto naučili u tih godinu dana. Rezultat je aktivan za oba kluba, ali mi smo ovdje došli po prolaz. Kako ćemo ga ostvariti? Ne mogu reći ni da ćemo napasti, ni da ćemo jurnuti po pogodak, strpljenje je jako bitno za oba rivala. Vidjet ćemo kako će se utakmica odvijati i ovisno o situaciji znati reagirati. Rijeka ima kvalitetne igrače, pokazali su se dobrom momčadi, ali mi očekujemo prolaz iako znamo da neće biti lako,' kazao je trener gostiju Abdullah Avci, kojem kao i u prvom dvoboju izostaje samo ne toliko bitni branič Erdem, a bivši golgeter Splita Sokol Cikalleshi možda i najbolje poznaje suparnika iz Rijeke.

'Jako sam sretan što sam se vratio u Hrvatsku gdje sam ranije već igrao. Rijeka se u Turskoj pokazala kao čvrst suparnik, ali ostvarili smo rezultat, koji nije loš. Bilo bi bolje da smo pobijedili, ali i Rijeka je imala svoje prilike. Ovaj uzvrat će biti zahtjevan za obje momčadi, ali tijekom tjedna smo se spremali kako bismo ostvarili rezultat, koji će nas odvesti u sljedeći krug. Spremni smo na sve zamke u Rijeci,' poručio je Cikalleshi, a Avci je opet najavio zatvoreniji raspored 4-2-3-1.