UEFA BEZ MILOSTI

Drastične kazne za klubove 'pokajnike' koji su ipak na vrijeme odustali od Superlige; ova će ih pobuna skupo koštati...

08.05.2021 u 08:10

Bionic
Reading

Devet klubova koji su istupili iz Superlige dogovorili su s Uefom kaznu zbog potpisa o kreiranju ovog 'elitnog natjecanja' koje je, barem za sada, stopirano

Podsjetimo, dvanaest najbogatijih europskih klubova odlučilo se na pokretanje 'zatvorenog natjecanja' pod imenom Superliga, a njihova je akcija izazvala totalni kaos u europskom nogometu. Nakon oštrih reakcija iz Uefe i Fife te protesta navijača, nakon samo dva dana ova se ideja rasplinula kao mjehur od sapunice.

Prvo su odustali engleski velikani Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool i Tottenham, a ubrzo su im se pridružili Atletico Madrid, Inter i Milan.

No, Real Madrid, Juventus i Barcelona za sada se još nisu povukli iz Superlige. Najavili su tužbe protiv klubova koji su istupili, a UEFA je u isto vrijeme zaprijetila ogromnim kaznama za sve one koji su sudjelovali u kreiranju ovog natjecanja.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin je istaknuo da čelnici devet klubova koji su se povukli iz Superlige znaju kakvu su pogrešku napravili i da za njih neće biti velikih posljedica.

'Devet klubova koji su se povukli iz Superlige brzo su uvidjeli kakvu su pogrešku napravili i odmah su poduzeli mjere kojima su pokazali da se kaju. Međutim, isto se ne može reći za preostala tri kluba koji i dalje ne odustaju od ideje Superlige. Stoga će se UEFA njima pozabaviti naknadno', rekao je Aleksandar Čeferin.

  • +15
Chelsea - Real Madrid, polufinale Lige prvaka, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Neil Hall

Nakon sastanka predstavnika devet klubova s čelnicima Uefe poznato je i kakve će biti kazne. Realno, slobodno se može reći da su prošli jako dobro iako su kazne - drastične.

Njima će se u sljedećoj sezoni oduzeti pet posto od zarade koju imaju u europskim natjecanjima, a UEFA će taj novac - radi se o svoti od oko 50 milijuna eura - uložiti u razvoj omladinskog nogometa i izgradnju infrastrukture.

S druge strane, Real Madrid, Juventus i Barcelona se suočavaju s ogromnim kaznama, možda čak i izbacivanjem iz Lige prvaka!

No, kaznama tu nije kraj, predstavnici devet 'odmetnutih' klubova morali su s Uefom potpisati 'kazneni' ugovor prema kojem riskiraju kaznu od čak 100 milijuna eura ako u budućnosti potpišu ugovor kojim se priključuju nekom novom natjecanju izvan okvira Uefe ili s 50 milijuna eura ako prekrše bilo koje druge obaveze prema Uefi.

Za kraj, devet pokajnika zajednički mora uplatiti 15 milijuna eura nekoj dobrotvornoj organizaciji.

  • +10
Manchester United neredi navijača, 2.5.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Sada se čekaju kazne za tri kluba - Real Madrid, Juventus i Barcelona - koji se i dalje ne žele vratiti pod okrilje Uefe i ne treba se čuditi ako te kazne stvarno budu drastične.

No, u cijeloj priči za Uefu postoji veliki problem. Naime, klubovi su od glavnog sponzora 'propale' Superlige samo za prvu godinu natjecanja trebali dobiti po 350 milijuna eura! Ideja o pokretanju Superlige i dalje je živa, glupo je misliti da se u neko skorije vrijeme ponovno neće 'zakotrljati'. Jer 'kazna' od 100 ili maksimalno 150 milijuna eura koliko bi velikani trebali platiti Uefi za ponovni pokušaj bijega neće biti nikakav problem ako klub na startu dobije dvostruko više samo da bi igrao Superligu... UEFA je dobila prvu bitku, ali rat i dalje traje. Daleko je to od gotovog...

Novi sportski paket MAXtv usluge – MAX Arena 2 MAXtv usluga bogatija je za novi sportski paket, MAX Arena 2, koji korisnicima donosi vrhunske sportske sadržaje. Hrvatski Telekom kontinuirano širi svoju programsku ponudu kako bi korisnicima u svakom trenutku nudio kvalitetan i atraktivan sadržaj, a novi sportski paket MAX Arena 2 donosi upravo to – MAX Arena 2 sadržava Arenasport 7-10 kanale koji nude još više uzbuđenja uz premium sportska natjecanja Lige prvaka, Europske konferencijske lige, dodatnih utakmica NBA, portugalske i francuske lige, i sve to uz HD kvalitetu slike. Više informacija OVDJE.