Nema milosti

UEFA i FIFA spremaju žestoke kazne za Superligaše; Luka Modrić je možda već i odigrao svoju zadnju utakmicu u Ligi prvaka u karijeri

06.05.2021 u 14:45

Bionic
Reading

UEFA i FIFA prijete klubovima koji se ne žele odreći Superlige izbacivanjem iz svojih natjecanja na dvije godine

Prošla su dva tjedna od propalog pokušaja da se osnuje Superliga u kojoj bi sudjelovali samo najbogatiji nogometni klubovi. Sve je krenulo s 12 klubova osnivača da bi samo 48 sati kasnije sve propalo jer se većina klubova povukla nakon osude javnosti i prijetnji FIFA-e i UEFA-e.

Krovne nogometne organizacije su najprije sudionicima zaprijetila izbacivanjem iz svojih natjecanja što je dovelo do propasti Superlige, odnosno odustajanja većine klubova. Ostali su Real Madrid i Juventus čiji su čelnici Florentino Perez i Andrea Agnelli bili i idejni začetnici natjecanja, a uz njih je još navodno i Barcelona, dok je Milan najavio da će odustati, ali službeno još nije istupio iz Superlige.

Upravo bi ova četiri kluba mogla snositi i najveće posljedice za svoja djela. Ako ne odustanu od Superlige u idućih nekoliko dana, mogle bi ih dočekati žestoke kazne. ESPN piše kako bi klubovi koji ostanu u Superligi mogli biti kažnjeni i s dvije godine zabrane nastupa u Ligi prvaka i natjecanjima za koja je nadležna UEFA.

Krovna europska nogometna organizacija tvrdi da ti klubovi krše članak 51 njihova statuta koji kaže kako su 'zabranjena udruživanja klubova članova, direktna ili indirektna, bez UEFA-ine dozvole'. UEFA je odlučila pomilovati sve one koji se odmah odreknu Superlige i većina je to napravila, ali ovi koji i dalje prkose bi mogli snositi posljedice za primjer drugima.

Dio medija piše i kako se Perez i Agnelli ne žele olako odreći Superlige koja ostaje živa sve dok se to ne dogodi. Prema ugovoru koji su potpisali Superligaši liga se raspada tek kada se iz nje povuče barem devet od 12 osnivača. Za sada nedostaje odlučnost Barce ili Milana da naprave taj korak i službeno. Do tada su ostali koji su izašli dužni prema ugovoru isplatiti odštetu ovima koji ostaju.