nije ni njima svejedno

Dominik Livaković jasno i glasno odgovorio na omalovažavanja koja su uoči osmine finala Eura stigla iz redova španjolske reprezentacije

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 24.06.2021 15:58
  • Objavljeno 24.06.2021 u 15:09
Bionic
Reading

U ponedjeljak 28. lipnja Hrvatska od 18 sati u Kopenhagenu igra utakmicu osmine finala Europskog prvenstva protiv Španjolske. Bahate izjave koje su od jučer stizale iz španjolskih redova sigurno će biti dodatni motiv za 'vatrene', a potvrdili su to Dominik Livaković i Josip Juranović na konferenciji za medije

Prvi golman 'vatrenih', Dominik Livaković, susrest će se u osmini finala Europskog prvenstva protiv Španjolske s velikim prijateljem i nekadašnjim suigračem iz Dinama, Danijem Olmom, koji se fotografirao s dresovima Dinama i Hrvatske čim je saznao protivnika na početku nokaut faze natjecanja.

'Ne, nisam se čuo s Danijem, jesam nedavno, ali od jučer nisam. Vjerojatno ćemo se čuti ovih dana', otkrio je Livaković te se osvrnuo na činjenicu da Španjolci na ovom Euru loše pucaju penale:

'Vidio sam da su promašili dva, ali to je lutrija. Ako dođemo do jedanaesteraca, nadam se da će biti u našu korist', kaže Livaković, koji ima visoko razmišljanje o sljedećem protivniku.

'Španjolska je stvarno odlična reprezentacija, u kojoj igra puno mladih i dobrih igrača i koja igra jako dobar presing. Španjolci su u prve dvije utakmice u skupini stvorili dosta prilika koje nisu rezultirale golovima, ali zato su sve nadoknadili u zadnjem susretu protiv Slovačke', analizira 'furiju' Livaković.

Pa kako se onda postaviti u ponedjeljak u Kopenhagenu?

'Ne trpe kad protivnik drži loptu u nogama. Mislim da ih možemo učiniti nervoznima u prvih pola sata. Tu je naša šansa. Moramo biti čvrsti u toj utakmici', kaže Livaković te spremno odgovara na omalovažavanja koja su krenula iz redova Španjolaca jučer navečer:

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Sigurno je da im nismo bili prvi izbor za protivnika u osmini finala. Kad je Poljska zabila za 2:2 protiv Švedske bilo je oduševljenje na njihovom stadionu u Sevilli. Međutim, što je, tu je, ako želimo biti najbolji, moramo pobijediti sve najbolje', realan je Livaković koji je još jednom istaknuo sjajno raspoloženje u našoj reprezentaciji:

'Atmosfera je i do sada bila super, ali pobjeda protiv Škotske nas je još više digla. Svi su govorili da nam treba jedna pobjeda, ona se dogodila i vjerujem da ćemo biti sve bolji i jači. Ovo je definitivno bio trijumf koji nam je trebao, ali sad se sve otvorilo. Bilo je puno emocija i zagrljaja, puno toga pozitivnoga smo rekli jedni drugima.'

Dominik Livaković izjave 24.6.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski nogometni savez HNS

Livaković na kraju nije mogao izbjeći pitanje o transferu i odlasku iz Dinama koji je, čini se, vrlo blizu realizacije...

'Planovi su mi trenutno vezani za reprezentaciju. Ne zamaram se transferom, mislim samo na Euro. Poslije ćemo vidjeti. Trebamo sjesti s Dinamom i s mojim ljudima. Ja sam igrač Dinama, Zagreb je divan grad i nećemo ništa siliti. Ne treba sad ni razmišljati o tome', zaključio je Livi.

S Livakovićem se slaže i desni bočni hrvatske reprezentacije Josip Juranović koji je protiv Škota zaigrao u udarnoj postavi i opravdao povjerenje Zlatka Dalića.

'Samopozdanje nam je naraslo nakon velike pobjede. Španjolska je jako dobra momčad, ali moramo se okrenuti prema sebi, pogledati kakve igrače imamo. To mora biti put za dalje. Kad pogledate popis naših reprezentativaca svatko se mora zamisliti, pogotovo našu veznu liniju. Svatko mora imati respekt', kaže Juranović koji je protiv Škota bio začetnik akcije za vodeći gol, a dobro je obavio i defenzivne zadatke:

  • +69
Hrvatska - Češka, 2. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Mislim da svatko tko je ovdje, sigurno je jako dobar igrač. Svatko tko uđe će dati sve od sebe. Jedva sam čekao tu priliku, dao sam sve od sebe, vratilo se na najbolji mogući način, osvojili smo tri boda. Iskreno, nisam imao tremu. Želio sam dati svoj doprinos prema naprijed i prema nazad i opravdati povjerenje izbornika.'

Imao je Juranović i pomoć od Šime Vrsaljka koji je počeo na toj poziciji prve dvije utakmice.

'Šime mi je prije utakmice dao par savjeta i poslije utakmice je došao i čestitao mi', otkrio je Juranović koji je, kako se sada čini, i za utakmicu protiv Španjolske u maloj prednosti:

Josip Juranović izjave 24.6.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski nogometni savez HNS

'Momčad je najbitnija. Hoće li igrati Vrsaljko ili ja, mislim da ćemo trebati pomoć suigrača da zaustavimo Španjolce', rekao je nekadašnji kapetan splitskog Hajduka te zaključio:

'Gledali smo ih svaku utakmicu. Vidjeli smo sve što se moglo vidjeti. Zadnju utakmicu su imali i puno sreće kod prvog gola. I nas je krenulo protiv Škotske, tako da očekujem jako dobru utakmicu. Sanjao sam da ću zaigrati za reprezentaciju i sad živim svoj san. Imali smo cilj proći skupinu, ali kad smo već tu, dat ćemo si veći zadatak - da odemo što dalje!'