UDINESE BOLJI 2:1

Dinamo se u Udinama oprostio od Europe

03.12.2008 u 20:35

Bionic
Reading

Na stadionu Friuli pokazalo se da Dinamo još uvijek nema snagu za obračun s osrednjim europskim sastavima, poražen je sa 2:1, a sramoti Dinama pripomogli su i Bad Blue Boysi

Dinamo je u Udine stigao tek s minimalnim izgledima da izbori sudjelovanje u europskim natjecanjima i na proljeće. A da bi ostao u igri, trebala mu je pobjeda i s takvim su ambicijama 'modri' krenuli u utakmicu. Već u drugoj minuti Mikić je dobro poslao povratnu loptu na koju je stigao Tomić, ali njegov je udarac otišao kraj gola. Bili su Vlakovi igrači u tim sekundama ravnopravni na terenu, ali bio je to samo privid. U petoj minuti uslijedila je brza akcija domaćina, koju je započeo Di Natale, pretrčao pokraj Drpića i uposlio Quagliarellu, kojem nije bilo teško matirati Butinu. I vratiti Dinamo još jedan korak dalje od željenog cilja.

Nakon tog pogotka, koji je na Dinamo sasvim sigurno djelovao šokantno, uspjeli su se igrači hrvatskog prvaka izboriti za još poneku šansu, ali vratar Handanovič znalački je zaustavio udarac Mikića odnosno pratio akciju Ibaneza. Međutim, dok je prema naprijed Dinamo izgledao solidno, u obrani jako je štekalo, posebno na Dini Drpiću. Di Natele ga je još u nekoliko navrata prolazio kao klinca, ali na svu sreću Butina je ipak zadržao koncentraciju te je u 14, 20. i 28. minuti spašavao svoju momčad od potpune katastrofe.

UDINESE - DINAMO 2:1
UDINE. Stadion Friuli - 15.000 gledatelja; Sudac: Alon Yefet (Izrael)

Strijelci: 0:1 Quagliarella (5), 2:0 Obodo (78), 2:1 Bišćan (90+2)

Žuti kartoni: Vrdoljak, Drpić

UDINESE: Handanovič - Felipe, Sala, Nef (od 70. Motta) - Luković (od 74. D'Agostino), Domizzi, Obodo, Inler - Pepe (od 80. Sanchez), Quagliarella, Di Natale. Trener: Pasquele Marino

DINAMO: Butina - Etto (od 63. Šokota), Drpić, Bišćan, Hrgović - Tomić, Vrdoljak - Mikić, Sammir, Ibanez (od 46. Badelj) - Balaban (od 56. Tadić). Trener: Marijan Vlak

Po dolasku iz svlačionice, kad su 'modri' ipak stigli do zraka i nakon čega su mogli koliko-toliko pratiti ritam Udinesea, Dinamo je ipak zaigrao nešto konkretnije. Doduše, pomogle su tome i zamjene jer ušao je Badelj, potom i Tadić te Šokota. Ipak, bilo je uočljivo da se Udinese nije previše trudio, već je znalački čuvao svoju prednost, vrebajući svoje prigode iz kontre i polukontre.

I dok se Dinamo na terenu trudio igrom dostići prednost Udinesea, Bad Blue Boysi su svako malo ispalili pokoju raketu na teren. I tako su se zabavljali sve do 76. minute, kada je izraelski sudac Alon Yefet poslao momčadi u svlačionicu. Uslijedio je višeminutni prekid, nakon čega su se momčadi ipak vratile na teren i odigrale preostalih 14 minuta.

Na kaznu se nije dugo čekalo. Pepe je dobio loptu u prostor, protrčao kraj Dinamove obrane i ubacio do Obodoa koji je bez problema pogodio za 2:0. Dinamova jalovost, iako je dobro stajao na terenu, vidljiva je iz podatka da je u drugom poluvremenu prvi udarac (Šokota) stigao tek u 81. minuti. Do kraja utakmice Talijani su igrali još opreznije, pa se o preokretu moglo samo sanjati.

Ipak, u jednom od naguravanja u posljednjim sekundama utakmice, kada su Udineseovi igrači više razmišljali o tuširanju nego o nogometu, Igor Bišćan je uz pomoć jednog domaćeg igrača ugurao loptu u mrežu za konačnih 1:2.

Tako je Dinamo svoju europsku turneju ove jeseni okončao s tri osvojena boda u skupini D Lige UEFA. Dinamo je poražen od Tottenhama, Spartaka i Udinesea, samo je svladao NEC. No, i takav ima teoretske izglede proći dalje jer NEC je slavio u Moskvi protiv Spartaka 2:1. U zadnjem kolu Udinese, koji se već plasirao dalje, bi trebao u Nizozemskoj slaviti sa pet pogodaka razlike, dok bi Tottenham u Londonu trebao dobiti Spartak sa najmanje četiri pogotka razlike.