liga prvaka

Dinamo se hrabro držao na Etihadu, ali protiv Manchester Cityja ipak nije uspio do novog podviga

01.10.2019 u 23:02

Bionic
Reading

Puni optimizma, hrabri i samouvjereni, Dinamovi su nogometaši stigli na Etihad odmjeriti snage s, po mišljenju mnogih, najboljom momčadi današnjice. I dok su mnogi strahovali od rezultatskog debakla, Dinamo se uspio othrvati Guardiolinoj momčadi. No, osim časnog poraza 0:2 nije mogao izvući više

Evidentno osokoljen uspjehom protiv Atalante, kada je trener Bjelica na teren poslao momčad u posve drugačijem sustavu nego je to uvježbavao, sada se na isti način s time što je umjesto 3-5-2, momčad sada češće bila u formaciji 5-3-2, suprotstavio Manchester Cityju, momčadi koju nogometni stručnjaci vide kao prvog favorita, ne samo C skupine Lige prvaka, već cjelokupnog natjecanja.

No, već u prvoj minuti osjetilo se da ovaj dvoboj ipak neće sličiti onom prije dva tjedna kada je u Maksimiru gostovala Atalanta, a prvo Perićevo primanje to je i potvrdilo. Na svu sreću, Dinamovi su se igrači od to prvog šoka spasili. Jer tko zna kako bi sve završilo, da su već u prvoj minuti primili gol.

Ovako je Bjeličina momčad ostala 'na životu', opredijelivši se na čuvanje svog gola, a u napadu što bude. Dokaz tome bila je deveta minuta, kada se Oršić dočepao jedne lopte, probao se sjuriti u kontu, ali već nakon desetak metara braniči Cityja uspjeli su ga zaustaviti.

  • +28
Manchester City - Dinamo, 2. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Jasno je bilo da Dinamo neće pokušati parirati igrom, već destrukcijom, a u obrani je čak i solidno izgledao. No, u 13. minuti, domaćinima je u 'pomoć' priskočio Nikola Moro, vraćajući loptu prema Livakoviću, ali prvi se lopte dočepao Sergio Aguero, čije je prvi udarac sjajnom intervencijom zaustavio Dinamov golman. Na odbijenoj lopti prvi je bio David Silva, ali a sreću gostiju, bio je neprecizan.

Pet minuta kasnije opet je u prilici bio Aguero ali ovog puta pucao je preko gola, a možda i najbolju prigodu prvog dijela, za domaće je upropastio Gundogan, pogodivši prečku s nekih desetak metara.

Dinamu nije preostalo previše prostora za igru, a svoje je prigode tražio iz kontri ili eventualno prekida, a jednu takvu dobio je i 21. minuti. Izborili su gosti korner, a nakon ubačaja Leovca, Dilaver je uspio zaprijetiti, no Ederson Moraes bio je na pravo mjestu.

Naravno, City je pokušavao na sve načine stići do vodstva, što potvrđuje i statistika od osam udaraca, za razliku od Dinamovog jednog, ali od tih osam samo je jedan bio prijetnja Livakoviću. A dominacija 'građana' vidljiva je iz podatka od čak 78 posto posjeda lopte.

Guardiola se početkom drugog poluvremena odlučio na promjene, a umjesto Bernarda Silve na teren je poslao Raheema Sterlinga što se pokazalo dobitnom kombinacijom, jer ovaj engleski reprezentativac rođen na Jamajci bio je strijelac prvog gola za City u 66. minuti.

A koliko je taj pogodak donio olakšanje domaćinu bilo je vidljivo iz proslave trenera Pepa Guardiole, koji je kleknuo i stisnutim šakama slavio gol.

To se olakšanje odmah osjetilo i u igri domaćih, koji su još više pritisnuli inače 'modre', ovog puta 'žute', a u 82. minuti tražili su i kazneni udarac. Nizozemski sudac Gözübüyük uz pomoć VAR-a provjeravao je dvije situacije, ali procjena je bila da su startovi Stojanovića a potom i Perića bili regularni. Branio je Livaković odlično, spasio je svoju mrežu i u 86. minuti odlično zaustavivši udarac Aguera.

Međutim, u petoj minuti sudačke nadoknade, kod udarca Fodenma nije mogao ništa i tako je Manchester City svladao Dinamo 2:0.

Sljedeću utakmicu Dinamo igra 22. listopada u gostima kod Šahtara, dok Manchester City dočekuje Atalantu.

Skupina C
AtalantaŠahtjor Donetsk1:2
Manchester CityDinamo Zagreb2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Manchester City22006
2.Dinamo Zagreb21013
3.Šahtjor Donetsk21013
4.Atalanta20020
Sljedeće utakmice
22.10.Šahtjor DonetskDinamo Zagreb
22.10.Manchester CityAtalanta