bio je i ljudina

Diego Maradona jako je volio Hrvatsku; na grob Dražena Petrovića nosio je ruže, a što je tek rekao o Goranu Ivaniševiću...

25.11.2020 u 21:12

Bionic
Reading

Legendarni argentinski nogometaš Diego Armando Maradona (60) za života je nekoliko puta posjetio i Hrvatsku

Prvi puta 'mali zeleni' je stigao u 'Lijepu našu' u lipnju 1994. predvodivši 'gauče' u prijateljskom susretu protiv Hrvatske.

S jedne strane bila je Hrvatska predvođena 'trenerom svih trenera' Miroslavom Blaževićem, te Zvonimirom Bobanom, Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim i Aljošom Asanovićem, a s druge strane je stajala čudesna argentinska momčad predvođena Maradonom, Simeoneom, Batistutom, Caniggiom, Redondom....

Na maksimirskim tribinama okupilo se oko 40.000 gledatelja, a susret je završio bez golova. Sjajnu atmosferu pokvario je tek pljusak koji se spustio na stadion.

Utakmicu je gledao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koji je od Maradone na poklon dobio loptu.

  • +21
Diego Armando Maradona u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prije utakmice argentinski genijalac donio je 62 ruže na grob Draženu Petroviću u spomen na Draženovu utakmicu u finalu Kupa pobjednika kupova 1983. godine kada je u dresu Real Madrida zabio čak 62 koša.

'Nemojte biti tužni. On je bio čudo i vječno će živjeti,' kazao je tada Maradona Draženovoj majci Biserki Petrović.

Maradona je posjetio Hrvatsku i u lipnju 2005. godine kada je u Novom Vinodolskom u sklopu programa teniskog turnira 'Novi Classics' iz serije Senior Toura, sudjelovao u humanitarnoj utakmici.

Jednu momčadi je predvodio Maradona, a drugu bivši kapetan hrvatske reprezentacije Zvonimir Boban. Igrali su i Davor Šuker, Goran Ivanišević, Thomas Muster, John McEnroe... a Boris Becker je sudio jedno poluvrijeme.

'Drago mi je da sam ponovno u Hrvatskoj. Želim se ovdje zabaviti, igrati nogomet i tenis. Malo me boli koljeno, ali izdržat ću', govorio je tada Maradona.

'Sjećam se utakmice protiv Šukera, mog prijatelja iz Seville, i Bobana, obojice velikih igrača i velikih ljudi. Kad sam bio u Hrvatskoj, sjećam se da sam bio na grobu velikog košarkaša Dražena Petrovića. Volio bih vidjeti i njegovu obitelj jer je bio izniman sportaš. Zamislite, on je u Realu u jednoj utakmici finala Kupa prvaka zabio 62 poena. To je bilo sjajno', dodao je i poentirao.

'Ivanišević? On je moj teniski idol. Takav servis, takva snaga', njegove riječi iz Novog Vinodfolskog pamte se i danas.

Prihod od ulaznica i prodanih dresova doniran je štićenicima Doma za zbrinjavanje djece bez roditelja što nosi ime Braće Mažuranić u Novom Vinodolskom.

U Hrvatskoj smo ga ponovo vidjeli 2016. kada je stigao u Zagreb na finale Davis kupa između Hrvatske i Argentine.

Pritom se sastao i s delegacijom HNS-a koju su predvodili tadašnji izbornik Ante Čačić, izvršni direktor Damir Vrbanović te viši savjetnik Zorislav Srebrić. Kao dar su mu uručili dres hrvatske reprezentacije s imenom Davora Šukera.

Premda je nakon prva dva dana natjecanja vodila 2:1, hrvatska teniska reprezentacija je izgubila od Argentine 2-3 u finalu igranom u zagrebačkoj Areni.

  • +33
Diego Armando Maradona Izvor: EPA / Autor: WALTER BIERI