kalkulacije

Debakl protiv Finaca ne može potpuno dotući Čačićevu Hrvatsku, ali je nedopustiv!

03.10.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog petka na Rujevici igra protiv Finske, no čak i u slučaju poraza zadržat će izglede za izravan prolazak na SP, a odluka će pasti tri dana kasnije u Kijevu. Svejedno, Ante Čačić ne smije dopustiti još jedan posrtaj...

Čačićevu izabranu vrstu čekaju još dvije utakmice u kvalifikacijskoj skupini I, uoči kojih naši imaju jednak broj bodova kao Island, a dva više od Turske i Ukrajine.

  • +10
Turska - Hrvatska, kvalifikacije za SP 2018. Izvor: Reuters / Autor: UMIT BEKTAS

Mogućih scenarija u završnim kolima je bezbroj pa će puno toga biti jasnije nakon dvoboja 9. kola u petak, no već sada je jasno da hrvatska nogometna reprezentacija čak i u slučaju neuspjeha protiv Finske neće ostati bez izgleda za prolazak na Svjetsko prvenstvo.

Naime, ako Hrvatska remizira s Fincima na Rujevici još uvijek može biti prva ako pobijedi u ponedjeljak u Kijevu, pod uvjetom da Island ne pobijedi obje utakmice koje još ima, u gostima kod Turske i kod kuće protiv Kosova, a garantirano bi našima u tom scenariju bilo drugo mjesto i dodatne kvalifikacije.

Kad je eventualni poraz od Finske u pitanju, situacija bi bila kompliciranija i naši bi još mogli biti prvi u grupi samo u slučaju da pobjednik dvoboja Turske i Islanda kiksa u zadnjem kolu, odnosno Islanđani u slučaju remija u toj utakmici. Valja ipak naglasiti da bi čak i u slučaju poraza u petak Hrvatskoj trijumf u Kijevu garantirao drugo mjesto u grupi te dodatne kvalifikacije u kojima još nikad nije izgubila dosad.

  • +26
Hrvatska - Kosovo, kvalifikacije za SP, nedjeljna utakmica Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Pobjeda pak protiv Finske ne mora značiti ništa, jer u slučaju poraza u Kijevu naši još mogu završiti treći u grupi, ako se poklope rezultati ostalih utakmica u skupini. No, u tom bi slučaju i bod u zadnjem kolu protiv Ukrajine vjerojatno bio dovoljan za prvo mjesto, osim ako Island ne dobije obje utakmice.

Dakle, dvoboj s Finskom definitivno nije odlučujući za našu izabranu vrstu, dok onaj u Kijevu svakako jest. No, Ante Čačić ne smije dopustiti još jedan posrtaj ovog petka, jer stvorit će se jako negativna atmosfera oko reprezentacije uoči dvoboja s Ukrajinom, a takav pritisak ono je što najmanje treba našim nogometašima uoči konačne odluke koja će pasti u ponedjeljak...