TEK TREĆI KAPETAN

Darijo Srna - sve za 'kapetansko zbogom' od reprezentacije

06.06.2016 u 08:17

Bionic
Reading

Tek treći hrvatski kapetan, u službenim utakmicama, Darijo Srna - nakon ovog europskog prvenstva najavio je povlačenje iz reprezentacije. No, požrtvovan i borben kakav jest, sigurno će napraviti sve kako bi se od reprezentacije oprostio u velikom stilu

Nakon početaka u metkovskoj Neretvi, Srnu je rano kao velikog talenta prepoznao Hajduk u kojem se razvio kao igrač i s kojim je ubilježio prve klupske uspjehe - dva Kupa i prvenstvo Hrvatske. Godine 2003. sa Stipom Pletikosom preselio je u Šahtar, u kojem igra i dan, danas. Kao kapetan je predvodio Šahtar do najvećeg klupskog uspjeha, osvajanja Kupa Uefa, a upravo sa Srnom kao zaštitnim licem Šahtar je postao dominantna momčad u Ukrajini i vrlo konkurentan klub u Ligi prvaka. Usprkos interesu i ponudama brojnih europskih klubova, veza između Srne, predsjednika Ahmetova i Šahtara za sada je neraskidiva.

INFO

Rođen: 1. svibnja 1982. (Metković)
Klubovi: Neretva, Hajduk, Šahtar
Reprezentacija: 130 nastupa (22 gola)


Nakon debija u prijateljskom ogledu protiv Rumunjske 20. studenoga 2002., Srna je postao standardan član A selekcije za koju je u veljači 2013. upisao 100. nastup i tako se pridružio malobrojnom klubu kojeg uz Srnu čine Josip Šimunić, Stipe Pletikosa i Dario Šimić. U često ofenzivnijoj ulozi u reprezentaciji nego u klubu, Srna se pokazao vrlo dobrim strijelcem koji je postigao niz važnih pogodaka za reprezentaciju, poput onog Švedskoj koji je 2005. odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Njemačku.

Njegov borbeni i pobjednički duh nije ostao nezamijećen u svlačionici koja mu je nakon umirovljenja Nike Kovača povjerila čast da postane novi veliki kapetan hrvatske reprezentacije, nakon što su svoje ere odradili Zvonimir Boban i Niko Kovač. Srna je kao kapetan poveo Hrvatsku na dva velika natjecanja, Euro 2012. i SP 2014. godine.

Upotrebljiv i na poziciji desnog beka i desnog veznog/krila, Srnini najveći aduti su odličan centaršut, izvrsno izvođenje prekida te borbenost, požrtvovnost i energija s kojima pristupa svakoj utakmici, zbog čega je i u Šahtaru i u hrvatskoj reprezentaciji ne samo stalni prvotimac nego i kapetan.