izgubljeno vrijeme

Čudne odluke u Dinamu; izvukli smo sramotan podatak o tinejdžerima Modrih koje prate velikani!

05.04.2023 u 12:24

Bionic
Reading

U hrvatskom prvaku Dinamu, osim borbe za vlast, puno toga, čini se, ne štima kad je sportska politika prve momčadi u pitanju

Ta sportska politika vezana je za mlade igrače koji su prošli omladinsku školu Dinama, jednu od najpoznatijih u Europi.

Naime, dok u drugim momčadima, poput splitskog Hajduka, sve više minuta dobiva 16-godišnji Luka Vušković, koji je pet nastupa u prvenstvu skupio 450 minuta, u Dinamu talenti griju klupu. I to ne bilo kakvi talenti.

>> Poraz Dinama značio bi kraj za Antu Čačića; evo gdje gledati današnju utakmicu

Činjenica je da im je i prije trebalo dati priliku, a ne sad, kad je voda došla do grla. Naime u posljednjih pet utakmica Dinamo je ostvario tek jednu pobjedu uz dva poraza i dva remija.

A uz sve to, ozljede i prodaja nekih igrača doveli su do toga da se trener Ante Čačić do kraja sezona mora osloniti na mlade igrače koji 'žive za Dinamo'. U koje očito nije vjerovao ili mu je netko tako rekao.

Uoči polufinala SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa na Šubićevcu kod Šibenika (17.30 sati, MAXSport 1, MAXtv) zbog ozljeda u prvoj momčadi zna se da neće igrati Dino Perić, Bruno Petković i Boško Šutalo, a upitno je i hoće li zaigrati Luka Ivanušec i Stefan Ristovski.

Ako tome dodamo da je Dinamo prodao kapetana Arijana Ademija u Kinu te da je u zimskom prijelaznom roku u Englesku prodan Mislav Oršić, možemo se samo zapitati kako je moguće da ne igraju talenti kao što su krilni napadač Gabriel Rukavina (19 godina), veznjaci Luka Vrbančić (17) i Marko Brkljača (18) ili stoper Jakov Gurlica (19).

Autor ovih redaka imao je priliku vidjeti te tinejdžere na djelu na zimskim pripremama u Rovinju, a posebno dobar dojam ostavili su Rukavina i Vrbančić. Neviđena lakoća igre u oba smjera. Čak su se i neki nogometni menadžeri pitali zašto takvi talenti ne igraju u prvoj momčadi...

Za Rukavinu su mnogi uvjereni da je već trebao dobiti priliku i da je riječ o modernom krilnom napadaču sjajne tehnike, igraču koji bi u bilo kojem drugom prvoligašu bio standardan među 11 i nazabijao bi se golova ove sezone. S razlogom su mu neki tepali da je 'novi Oršić', ali minuta za njega - nema! S pravom je njegov otac Tomislav, nekada igrač Dinama i Hajduka, izgubio strpljenje.

Posebna priča je crvenokosi veznjak Vrbančić, koji svojim stilom, pregledom igre i opuštenošću strašno podsjeća na mladog Roberta Prosinečkog.

Neki od nas sjećaju se kako je Prosinečki briljirao kao mlad igrač Dinama 80-ih godina, ali je na kraju njegov otac izgubio strpljenje i odveo ga u Crvenu zvezdu. A ostalo je povijest.

U Dinamu nisu vjerovali u Prosinečkog, a nije ni prvi ni zadnji koji je nezadovoljan otišao iz kluba. I dokazao se u drugom klubu...

A ti talentirani igrači Dinama ove sezone dobili su mrvice u prvenstvu; Rukavina je upisao tri nastupa i ukupno 27 minuta, Gurlica je upisao jedan nastup i točno 13 minuta, a Vrbančić još čeka prve minute. Brkljača? Njega su poslali na posudbu u Dubravu.

Na posljednjoj utakmici protiv Gorice u sudačkoj nadoknadi svoj prvi nastup za seniore upisao je 16-godišnji napadač Toni Majić. No statistika kaže da Dinamo od svih deset prvoligaša daje najmanje minuta svojim tinejdžerima.

Zašto je to tako i tko je odredio takvu sportsku politiku u klubu koji je poznat kao rasadnik talenata? Zašto su primjeri poput veznjaka koji dominira u seniorima, Martina Baturine, koji je nedavno proslavio 20. rođendan, sve rjeđi u Dinamu? Sramotno je to koliko su malo minuta ove sezone dobili Dinamovi tinejdžeri, igrači za koje se već raspituju i neki europski velikani jer su ih pratili kroz mlađe kategorije.

Jer nabrojani tinejdžeri nisu jedini koji odskaču kvalitetom, ima ih još na popisu prve momčadi, ali spomenuta četvorka je najeksponiranija. I sad kad je voda došla do grla, kad se sve više spominje mogući otkaz Čačiću i kad Hajduk smanjuje prednost u prvenstvu, od tih klinaca treba očekivati da spase stvar. U trenutku u kojem nemaju pravo na pogrešku, a bilo je itekako puno utakmica u kojima ih se moglo pomalo ubacivati u sustav kako bi stekli sigurnost i imali pravo na pogrešku. A vrijeme koje su izgubili u Dinamu ove sezone, u ključnim trenucima karijere, nitko im nikad neće moći nadoknaditi.

Samo se možemo pitati - koliko je takvih talenata u preostalih devet hrvatskih prvoligaša?

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

  • +23
Gorica - Dinamo (27. kolo SuperSport HNL-a) Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL