BITKA ZA POLUFINALE

Čilićeva prilika: Berdych nema plana B...

12.11.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Marin Čilić u drugom kolu teniskog Mastersa igra protiv Čeha Tomasa Berdycha, a pobjednik tog meča zadržat će realne izglede za plasman u polufinale završnog turnira sezone

Iako je Čilić u London stigao s odličnim omjerom (13:1) u dvorani ove sezone, naletio je na još uvjerljivijeg igrača. Đoković zadnje tri godine ima samo jedan poraz u dvorani i to s kraja 2012. Uz to, prošli tjedan je osvojio Pariz u velikom stilu. Tada se lakoćom obračunao sa moćnim servisom Raonica koji je Kanađanina doveo sve do finala. Upravo se na servis pozivao Čilić u najavi premijernog nastupa na Mastersu. Nadao se da će ga početni udarac voditi kroz gemove. Osvojio je prvi gem na početku meča, a onda samo još jedan do kraja susreta. I to na reternu. Izgubio je šest servis gemova zaredom. Teško će se to ponoviti.

'Kombinacija moje slabe i Novakove odlučne igre', podjednaki su razlozi poraza prema Marinu:

'Odlično je reternirao i to mi je smanjilo šansu za dobiti poen iz dva-tri udarca. Iako sam htio prenijeti igru s Wimbledona, igrati agresivno, nisam uspio. Novak je češće dominirao izmjenama i moram reći da nisam bio pravi. Bilo je lošije nego inače, daleko slabije nego što sam se nadao.'


Marin je ove sezone zabio 733 asa u 69 mečeva. Samo su trojica zabila više, a protiv Novaka je zabio tek jedan. Totalna nemoć. Na drugom servisu osvojena jedna petina poena i najvažnije, bezidejnost u igri. Vrlo brzo se izgubio Čilić. Zakašnjeli izlasci naprijed, pasivnost u otvorenim izmjenama i onda greške u svakom pokušaju napada. U drugom setu je Čilić vratio break zaostatka. Možda se i ponadao, ali nije osvojio gem do kraja. U jednom je trenutku, pred kraj meča izgledao kao da će zaplakati. Ivanišević je na tribinama izgledao potpuno zbunjeno. Vjerojatno ni njemu nije bilo jasno što se točno dogodilo.

'Srećom, format je takav da ništa nije gotovo. Slabo sam otvorio meč i nakon toga su mi pale šanse. Novak je prvi tenisač svijeta, a kad tako dobro uđe u susret, onda ga je teško zaustaviti. Nezgodan meč', komentirao je Čilić svoje izdanje, makar ni on, inače analitičan, nije uspio objasniti što se dogodilo, no priliku će dobiti na terenu:

'Ništa nije gotovo. Takav je format da s porazom možeš u polufinale, a teoretski je moguće i sa dva poraza proći skupinu. Sad me čeka Berdych koji je također odigrao slab meč. Motiviran sam za taj susret, kao i za onaj koji me čeka s Wawrinkom.'

Berdych je ostao na terenu dvije minute dulje od Čilića, ali je izgubio istim rezultatom. Dok poraz Čilića nije iznenađenje, samo rezultat, Čeh je imao razloga vjerovati u pobjedu. Igrao je konzistentno u dvorani, uz samo jedan veći kiks, dok je Wawrinka došao u London s najslabijom formom od svih prisutnih. Švicarac je od New Yorka dobio samo dva meča, no rekao je u najavi turnira da je igrač koji može uvijek proraditi. Osjetio je to njegov suparnik. Na bolan način.

Pisali smo o tome da Čeh nema plan B. Veličanstven je udarač, ali kad to ne prolazi, onda je izgubljen. Zabio je samo četiri winnera u cijelom susretu, na reternu prvog servisa dobio samo jedan poen. Švicarac mu je radio što je htio. S obje strane, na mreži i na reternu.

'Bio je to moj najslabiji meč sezone i nažalost, čuvao sam ga baš za turnir gdje moraš igrati najbolje. Svi smo mi svjesni da postoje dani kad ništa ne ide. Bio je to jedan od takvih dana', tješio se Berdych nakon slabog izdanja i dodao:

'Znam da ne izgleda tako, ali pokušavao sam naći igru, nešto što bi me izvuklo. Moj stil je vrlo čist, udaram lopticu snažno i ravno, a ovog puta sam često udarao okvirom. Ne znam što mi se dogodilo, no moram to brzo riješiti. Čeka me novi protivnik i nimalo lagan meč.'

Berdych se barem može statističkim podacima tješiti. Naime, njemu je ovo peti Masters u karijeri. Nikad nije dobio prvi meč, ali je svaki put dobio drugi. Čilić nema iskustva na ovakvom turniru, bio je i pomalo impresioniran, no gore od prikazanog protiv Đokovića ne može. Protiv Berdycha će ipak imati i više samopouzdanja. Od Novaka gubi cijelu karijeru, dok je Čeha dva puta ove sezone dobio. I to na Grand Slamovima, gdje je ulog najveći. S druge strane, Berdych je slavio u finalu Rotterdama. To je bio jedini Marinov ovosezonski poraz u dvorani. Do ovog turnira, gdje se uvjeti Čehu nikako ne sviđaju, što ni ne čudi s obzirom na uvjerljiv poraz:

'Podloga je nezgodna. Kad udariš lopticu flat, ona ostaje takva, ali spin hvata jako. Dosta se razlikuje od one koju smo imali u Parizu.'

Sad je najvažnije pitanje tko će se prije ili lakše mentalno oporaviti. U normalnim okolnostima bi sad bili na putu doma ili bi se pripremali za idući turnir. Ovako su dobili novu priliku. Ako ništa drugo, onda barem isprati gorak okus teškog poraza.

Težak meč i veliki trijumf Čilića protiv Čeha u Wimbledonu