FINALE UŽIVO OD 15:00

Čilićev izazov karijere u Wimbledonu protiv zastrašujuće moćnog Federera

16.07.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Od 15 sati na centralnom terenu u Wimbledonu finalni meč igraju najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić i legendarni 35-godišnji Švicarac Roger Federer. Podatak kako je Švicarac u nizu od 11 pobjeda na travi bez izgubljenoga seta izaziva ogroman respekt kod našeg tenisača…

Na ovogodišnjem Wimbledonu Marin Čilić je zaista imao čudan put do finala. Očekivao je Nishikorija - dobio Bautistu. Očekivao je Nadala - dobio Mullera. U polufinalu je očekivao Murrayja - dobio je Amerikanca Querreyja.

'Svi mečevi koje sam odigrao posljednje vrijeme su mi pružili dovoljno snage i zrelosti da donosim prave odluke u pravim trenucima. Tako je bilo i danas, baš kao u svim mečevima tokom turnira. Naravno, igrao sam fenomenalno, ali je mentalna razina ključna', kazao je Marin koji iza sebe već ima jednu Grand Slam titulu, onu s US Opena 2014. I zbog toga bi pritisak trebao biti manji:

'Osvajanje US Opena 2014. je otvorilo jako puno mogućnosti u mojim razmišljanjima za ostatak karijere. Mislim da bi ovoga puta to bilo još značajnije. Znam koliko mi je značilo osvajanje prvoga naslova, a osvajanje Wimbledona bi bilo ostvarenje snova', dodao je Čilić.

  • +9
Wimbledon, polufinale: Čilić - Querrey Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Dodajmo kako dosad u karijeri Čilić protiv Federera ima 1-6, a dobio ga je upravo spomenute 2014. godine u polufinalu. Prošle godine, ovdje na Wimbledonu, imao je Čilić ogromnih 2-0 u setovima, u četvrtom setu tri meč lopte, ali ih nije iskoristio, Izgubio je u pet setova…

'Posljednja dva međusobna meča će mi pomoći kao priprema za finale. Znam da je to veliki izazov, možda najveći igrati protiv Federera u finalu Wimbledona. Prošle godine u našem međusobnom meču odluke u ključnim trenucima nisu bile dobre. Sada sam u boljoj formi, mentalno spremniji i vjerujem da će mi iskustvo jako puno pomoći', mirno je kazao Čilić.

S druge strane Federer uoči Wimbledona dlučio je uzeti pauzu kako bi se u potpunosti oporavio od ozljede.

'Puno faktora odlučuje o povlačenju iz sporta. Zdravlje prije svega. Tijelo treba odmora s vremena na vrijeme i drago mi je da se pauza pokazala dobrom. Imao sam tešku godinu, morao ostati smiren, donijeti prave odluke. Postojala je sumnja da nikada više ovdje neću zaigrati na centralnom terenu i zaista se osjećam privilegiranim', kaže Federer koji je i dalje bez izgubljenoga seta ove godine na Wimbledonu (u nizu je od 11 pobjeda ove sezone na travi bez izgubljenoga seta!)

'Koliko sam iznenađen sa svojom igrom, toliko i nisam. Igram inspirirano tokom cijeloga turnira, agresivno, nastojim ne dopustiti ikome da kontrolira situaciju', kazao je Federer, koji u svom 11. wimbledonskom finalu traži osmu titulu, dodavši:

'Jednostavno moram biti agresivan, smanjiti mu vrijeme za reakciju.'