recept za spas

Chelsea se ipak prodaje, ali postoji jedan nevjerojatan uvjet; Roman Abramovič se mora odreći čak 1.8 milijardi eura

12.03.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Engleska Vlada na kraju je ipak odobrila da se nastavi proces prodaje kluba. Potvrđeno je to nakon cjelodnevnih sastanaka raznih strana uključenih u pokušaj spašavanja Chelseaja - od uprave kluba, samog Romana Abramoviča, predstavnika Vlade, Premier lige, vjerovnika, humanitarne zaklade...

Još se u petak navečer činilo da Chelseaju nema spasa. Engleska Vlada odlučila je blokirati sva sredstva ruskih oligarha povezanih s predsjednikom Vladimirom Putinom, a na toj se listi našao i vlasnik Chelseaja Roman Abramovič.

I onda je krenula lančana reakcija, klub su automatski napustili najveći sponzori, a svi su računi zamrznuti. Chelsea kao klub može raspolagati s minimalnim novčanim sredstvima koja su jedva dovoljna za pokrivanje osnovnih troškova natjecanja u kojima sudjeluje - engleskom prvenstvu i Ligi prvaka. Recimo samo da za svako putovanje klub smije potrošiti maksimalno 20.000 funti, odnosno oko 24.000 eura. U domaćem prvenstvu to i nije neki problem, većinu gostovanja Chelsea može 'pokriti' putujući autobusom, ali problem je Liga prvaka gdje 'bluesi' u srijedu (16. ožujka) gostuju kod Francuskog Lillea.

Sve je govorilo da Chelsea jednostavno neće moći završiti sezonu... U isto je vrijeme, čak i prije sankcija, Roman Abramovič pokušavao prodati klub koji prema nekim procjenama vrijedi oko tri milijarde eura. Bio je Abramovič spreman dati i 'popusti', priča je išta tako da bi za dvije i pol milijarde eura 'buesi' mogli dobiti novog vlasnika.

No, sve je zaustavljeno posljednjim sankcijama i Chelsea se našao pred zidom. Spasa jednostavno u tim trenucima nije bilo...

Srećom, engleska Vlada odlučila je ne uništiti klub te je na kraju u petak kasno navečer dala odobrenje da se nastavi proces prodaje kluba! Ali, postoji jedan nevjerojatan uvjet!

Roman Abramovič Izvor: Profimedia / Autor: BEN STANSALL / AFP / Profimedia

Chelsea može promijeniti vlasnika samo ako se Roman Abramovič odrekne 1.8 milijardi eura! To je računovodstveni dug koji klub ima prema Abramoviču na ime kredita i ulaganja od kad je 2003. godine preuzeo momčad sa Stamford Bridgea.

Prijedlog engleske Vlade je da se Abramovič tog novca odrekne u korist žrtava rusko-ukrajinskog sukoba, a samom prodajom Chelseaja ne smije zaraditi niti centa. Problem? Abramovič je klub 2003. godine kupio za 'samo' 140 milijuna eura, a trenutna vrijednost aktualnog osvajača Lige prvaka je oko tri milijarde i 630 milijuna eura!

Engleski mediji tvrde kako bi se cijeli proces prodaje Chelseaja trebao završiti za četiri do šest tjedana, zainteresiranih kupaca ima više nego dovoljno.

Dodatni udarac Romanu Abramoviču zadalo je vodstvo Premiershipa koje ga je 'skinulo' s mjesta direktora Chelseaja nakon silnih sankcija koje mu je uvela engleska Vlada. No, objavili su da to neće naštetiti momčadi Chelseaja koja je dobila dozvolu da nastavi regularno svoju sezonu, te su iz Premiershipa poručili da londonski klub neće biti kažnjen eventualnim izbacivanjem iz lige.