posebna licenca

Kakav udarac za Abramoviča! Britanska vlada uvela mu je sankcije kakve dosad nisu viđene, a u problemima je i klub Chelsea: Bit ćemo nemilosrdni u progonu

10.03.2022 u 10:47

Bionic
Reading

Vlasnik nogometnog kluba Chelseaja Roman Abramovič u novim je problemima jer zbog novih sankcija u ovom trenutku neće moći prodati londonski klub

Vlasnik nogometnog kluba Chelseaja Roman Abramovič, jedan od sedam oligarha koje je sankcionirala britanska vlada, neće moći prodati klub - javlja BBC.

Sve je to rezultat zapadnih sankcija koje su uvedene nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Podsjetimo, Abramovič je ranije negirao da ima bliske financijske veze s Vladimirom Putinom, ali je svejedno najavio prodaju nogometnog kluba Chelseaja.

'U aktualnoj situaciji odlučio sam prodati klub jer vjerujem da je to u njegovom najboljem interesu, kako navijača, tako i zaposlenika te sponzora', kazao je nedavno je Abramovič te je namjeravao klub prebaciti na humanitarnu zakladu.

No čini se da zasad od toga neće biti ništa jer britanska vlada uvela mu je sankcije kakve dosad nisu viđene.

Britanska ministrica kulture Nadine Dorries priznala je da će odluka imati utjecaja na nogometni klub Chelsea, ali je naglasila da će mu posebna licenca omogućiti nastavak normalnog rada.

'Današnje sankcije očito imaju izravan utjecaj na Chlesea i njegove navijače. Naporno smo radili kako bismo osigurali da klub ne bude nepotrebno oštećen ovim važnim sankcijama', objavila je Dorries na Twitteru.

Zasad je zabranjena prodaja ulaznica za utakmice i samo će nositelji godišnjih ulaznica moći na utakmice. Bit će tako dok se nešto ne promijeni iako puno toga zasad nikome nije jasno.

'Kako bismo osigurali da klub nastavi s radom i natjecanjem, izdajemo posebnu licencu koja će omogućiti ispunjavanje rasporeda, plaćanje osoblja, ali i da postojeći vlasnici godišnjih ulaznica mogu nazočiti utakmicama, dok ćemo Abramoviču, što je ključno, uskratiti korist od njegovog vlasništva nad klubom. Znam da ovo donosi određenu nesigurnost, ali vlada će surađivati s ligom i klubovima kako bi se nogomet nastavio igrati, a istovremeno će osigurati da sankcije pogode one kojima su i namijenjene. Nogometni klubovi su kulturna dobra i temelj naših zajednica. Predani smo njihovoj zaštiti.'

U priopćenju koje je objavila britanska vlada potvrđuju se zadnje sankcije i ističe kako će ta posebna licenca omogućiti Chelseaju da 'nastavi igrati utakmice i druge nogometne aktivnosti koje će zauzvrat zaštititi Premier ligu, širu piramidu, vjerne navijače i druge klubove', a licenca će biti pod stalnim nadzorom.

Premijer Boris Johnson rekao je: 'Ne može biti sigurnih utočišta za one koji su podržavali Putinov napad na Ukrajinu. Današnje sankcije posljednji su korak u nepokolebljivoj potpori Ujedinjenog Kraljevstva ukrajinskom narodu. Bit ćemo nemilosrdni u progonu onih koji omogućuju ubijanje civila, uništavanje bolnica i nezakonitu okupaciju suverenih saveznika.'

U međuvremenu, ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je kako su Abramovič i drugi sankcionirani ruski oligarsi suučesnici u Putinovoj agresiji.

'Krv ukrajinskog naroda je na njihovim rukama. Trebali bi pognuti glave od srama. Nećemo posustati u misiji da pojačamo pritisak na Putinov režim i ugušimo sredstva njegovom brutalnom ratnom stroju', rekla je Truss.