drastična kazna

Četverostruki prvak Engleske suočava se s nepremostivim problemom; zbog ovog bi mogao završiti u trećoj ligi

01.08.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Engleski drugoligaš Sheffield Wednesday u novu će sezonu Championshipa startati s 12 bodova minusa zbog kršenja Pravilnika o zaradi i održivosti, objavilo je u petak vodstvo Engleske nogometne lige (EFL)...

Sheffield Wednesday je u studenome 2019. godine bio optužen za kršenje pravila, jer je u prodajom stadiona Hillsborough svom tajlandskom vlasniku Dejphonu Chansiriju pokušao spriječiti kršenje pravila o prekomjernom trošenju.

U svojim financijskim izvješćima klub je uključio taj prihod kao zaradu za razdoblje zaključno sa srpnjom 2018. godine. Time je Wednesday prekršio EFL-ov Pravilnik o profitabilnosti i održivosti i zbog toga je kažnjen oduzimanjem 12 bodova u sljedećoj sezoni.

Da je kazna primjenjena na nedavno završenu sezonu, Sheffield Wednesday bi postao trećeligašem, jer je ostao osam bodova iznad zone ispadanja iz Championshipa. No, kako sada stvari stoje, i u novoj će sezoni četverostruki prvak Engleske biti bliže trećoj ligi nego ostanku u Championshipu.

Iz kluba su izjavili da prihvaćaju odluku nezavisne disciplinske komisije, ali i da su 'iznimno razočarani' oduzimanjem bodova.

'Klub će pričekati pismeno očitovanje o razlozima za sankcije te će po primitku istog konzultirati svoje pravne savjetnike prije davanja daljnjih komentara', stoji u priopćenju Sheffield Wednesdaya.