borba s vremenom

[VIDEO] Česi strahuju za život svojeg najslavnijeg nogometaša, čijim imenom se zove i najlukaviji penal ikad

07.10.2020 u 17:23

Bionic
Reading

Legendarni češki nogometaš, 71-godišnji Antonin Panenka, u teškom je stanju primljen u prašku bolnicu, te se liječnici bore za njegov život

Kakva tužna vijest za češki nogomet: Antonin Panenka (71), legendarni veznjak praških Bohemiansa, autor legendarnog penala koji je reprezentaciji Češkoslovačke donio 1976. senzacionalan naslov prvaka Europe, bori se za život!

Trenutno je smješten na odjelu intenzive njege u jednoj praškoj bolnici, priključen je na aparate. A uzrok svemu je koronavirus, kojim je zaražena i njegova supruga.

Inače, Panenka je još za života postao legenda, nastupajući u dresu tadašnje Čehoslovačke na UEFA Euru 1976. gdoine, gdje je Čehoslovačka stigla do finala, a u kojem je igrala protiv Zapadne Njemačke. Nakon produžetaka, utakmica je završila 2:2, i tako je uslijedilo prvo izvođenje jedanaesteraca u finalu Europskog prvenstva. Prvih sedam udaraca pretvoreno je u pogotke sve dok četvrti izvođač kaznenog udarca iz zapadne Njemačke, Uli Hoeneß, nije loptu poslao preko gola. Pri rezultatu 4:3, red je došao na Panenku, koji je pucao u petoj seriji za Čehoslovačku kaznu.

Fingirao je da će pucati uz stativu, zbog čega se njemački vratar Sepp Maier bacio na njegovu lijevu stranu, ali Panenkin je udarac laganim letom ušao u mrežu po sredini gola.

Od toga dana takav se udarac naziva Panenkinim imenom.

Osim zlata na EP 1976.godine, Panenka je s Češkoslovačkom osvojio još brončanu medalju na Europskom prvenstvu četiri godine kasnije. Četrnaest je godina proveo u najdražem mu klubu, praškim Bohemiansima, od 1981. godine bio je član Rapida iz Beča s kojim je 1985. dogurao do finala tadašnjeg Kupa pobjednika kupova, gdje je bio poražen od Evertona. U Beču se češki nogometni romantičar družio s hrvatskim suigračima Zlatkom Kranjčarom i Perom Bručićem.

Panenka je u Češkoj kao i Austriji bio majstor slobodnjaka i penala, znao je zabiti čak i direktno iz kornera, nikad nije pogodio glavom. Nije volio trčati, čak ni čuvati suparničkog igrača. Bio je lukav, toliko jak na lopti da je na terenu samo hodao ili lagano trčkarao ali su njegova okomita dodavanja bila za prste polizati.

Panenka je tijekom i poslije karijere dobio niz priznanja, a do danas je počasni predsjednik svog kluba Bohemians Prag 1905. Godine 2018. dobio je i nagradu Kluba fair-playa, koji nagrađuje sportaše za cijeloživotni gentlemanski doprinos sportu.

Svi češki portali objavili su jedinstvenu poruku: 'Tondo, bojuj!' (Tondo, bori se!)

Izvor: Društvene mreže