1100 Kilometara za 1100 terapija

Brački planinari prevalili već 850 kilometara za pomoć djeci s teškoćama u razvoju; hvalevrijedna akcija osigurava terapije za 70 mališana

  • Autor: S.K.
  • Zadnja izmjena 28.04.2021 21:13
  • Objavljeno 28.04.2021 u 21:13
Ivan Šakić HGSS Dubrovnik, Josip Čupić HPD Grabovica Ploče, Ranko Dragičević i Daniel Lončar

Ivan Šakić HGSS Dubrovnik, Josip Čupić HPD Grabovica Ploče, Ranko Dragičević i Daniel Lončar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: 1100 kilometara za 1100 terapija

Daniel i Ranko upustili su se u avanturu Via Adriaticom kako bi prikupili sredstva za djecu s teškoćama u razvoju

'Nakon više od 800 prijeđenih kilometara za terapije bračkih mališana, u ovoj smo etapi, od Brela do Ploča, uspjeli osvojiti čak četiri vrha Biokova, a pridružio nam se i legendarni Stipe Božić. Posebno nas je obradovao jedan devetogodišnji dječak koji je, umjesto svojega rođendanskog poklona, od prijatelja zatražio da prikupe novac baš za našu akciju. Ovakve vijesti daju nam posebnu snagu. Nas smo dvojica, a djece s teškoćama u razvoju je na Braču svake godine sve više, stoga ovih posljednjih stotinjak kilometara posvećujemo upravo njima, neka znaju da nisu sami', poručili su Daniel Lončar i Ranko Dragičević, organizatori humanitarne akcije '1100 km za 1100 terapija'.

'1100 kilometara za 1100 terapija' humanitarna je akcija kojom se prikupljaju financijska sredstva za terapije štićenika Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci uz pomoć stručnjaka poput logopeda ili fizioterapeuta. Brački pupoljci pružaju prosječno 3200 sati besplatnih terapija godišnje za gotovo 70 djece na otoku Braču. Kako bi neophodne terapije korisnicima ostale dostupne, nužno je osigurati stabilnost rada Udruge. Jedan sat terapije prosječno iznosi 100,00 HRK, a Daniel i Ranko svojim naporima nastoje prikupiti sredstva za njih 1100. Svi ljudi velikog srca mogu pomoći sponzoriranjem kilometara, a donacije se uplaćuju na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvorenog u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju '1100 kilometara za 1100 terapija'.

Ovaj hrabri dvojac na svom dobrotvornom pothvatu prelazi poznatu planinarsku rutu 'Via Adriatica', odnosno, njenih 1100 kilometara u gotovo dva mjeseca. Duž puta planinari će prijeći 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Od Istre na sjeveru do Prevlake na jugu Hrvatske, ruta je podijeljena u 13 duljina, od 58 do 110 kilometara, a svaka metaforički predstavlja jedan od izazova s kojima se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Prvi korak na upravo završenoj desetoj etapi od 109 km napravili su u Brelima. Popevši se na Biokovo, osvojili su vrhove Sv. Jura i Sv. Ilija te uz najljepšu obalu došli do Ploča. Deseta etapa trajala je pet dana te je metaforički ilustrirala porast broja djece s teškoćama u razvoju na otoku Braču. S početnih sedmero djece, broj korisnika Udruge Brački pupoljci kroz godine se povećao na sedamdeset. Na otoku postoji još gotovo jednak broj djece s nekim vidom teškoća koji su korisnici odgojno - obrazovnih institucija.

O važnosti rada Udruge te potrebama njihovih korisnika svjedoči i promjena zakona kojom su 2019. godine osigurali djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka besplatan trajektni prijevoz s otoka na kopno, tj. do lokacije nužno potrebnih terapija. Danielov i Rankov napredak možete pratiti putem web stranice akcije '1100 kilometara za 1100 terapija', Facebook stranice te na Instagram profilu akcije.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!