'IMPERATOR' O SVEMU

Bokšić: Nedostaje nam konstruktivne Bobanove kritike

Bionic
Reading

Iako je bilo predviđeno da već u petak u Zagrebu, zajedno s izbornikom Štimcom, krene u završnu analizu sljedećeg suparnika, odnosno Srbije, Alen Bokšić zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta, ipak je ostao u Makarskoj, pa se Štimac 'morao' posvetiti K-1 turniru. Ni to nije loše jer vidio je izbornik kako se otvorenog garda ide na protivnika

Uoči akcije koja bi Hrvatsku mogla trasirati prema SP-u i Brazilu, Alen Bokšić zbog orkanske je bure ostao dan više u toplom domu, uz suprugu i kćer Lauru, što je svakako dodatna hrana uoči, nadajmo se, utakmica koje bi Hrvatsku mogle odvesti pred 'vrata raja'.

Međutim, kako su Bokšiću nogomet ljubav i strast, a sada i posao, tako se bivši reprezentativac rado dotaknuo i drugih nogometnih tema.

'Zbilja mi je sada sve ovo vrlo zanimljivo i ispunjava me. Međutim, isto tako tek sada vidim kako je teško biti trener, jer non-stop si u nekakvom presingu, pod pritiskom. Od igrača, navijača, novinara, liječničke službe. Moraš igračima biti stalno na usluzi, biti psiholog, pomagati savjetima', rekao je Bokšić u razgovoru za tportal.hr.

No, kada Vam je tako zanimljivo kako to da niste ovaj posao prihvatili već ranije? Naime, Bilić i Asanović zvali su Vas u stožer U-21 reprezentacije kada su je oni vodili.

'Tada sam bio zasićen nogometom. Ja sam samo godinu dana ranije završio karijeru i trebao mi je odmor od svega. Nisam imao volje. I to je bio jedini razlog'.

Znaći, sada ste spremni za trenerski posao?

'Tko zna što će biti sutra. Sada mi je to sve vrlo zanimljivo, ali nikad ne znaš što donosi sutra. Osim toga, još nemam pro-licencu, pa prvo moram završiti školovanje, a to može potrajati dvije, tri godine'.

Glavno da ste se i Vi uključili u nogomet. Gotovo cijela vaša generacija je u nogometu.

'To je sjajno. I sam sam sebi u jednom trenutku rekao, pa moraš nešto vratiti tom nogometu. Uživam kada subotom na utakmicama vidim neke igrače koje nisam vidio po pet godina. Tako mi je bilo izuzetno lijepo na HNS-ovoj proslavi 100. rođendana, kada sam vidio neke ljude nakon 15 godina'.

Podsjetnik za mlađe kakva je Bokšić napadačka ikona bio

Jedinog koga nema jest Zvonimir Boban?

'To mi je jako žao, jer on je jedan od najvažnijih ljudi u povijesti hrvatskog nogometa. Žao mi je što nije više involviran. Znam često puta pogledati nogomet na Sky Italiji i čujem Zvonu kako zna biti konstruktivno kritičan. A to bi trebalo i našem nogometu'.

Hrvatskom nogometu nedostaje ne samo Boban, već jako puno detalja da bi se izdigao iz 'blata', da ne kažemo močvare?

'Nedostaje, prije svega, novca. Najveći problem je besparica. Zbog toga su klubovi prisiljeni prodavati svoje talente, a kada njih prodaš onda je teško slagati momčad. Osim toga, tada nemaš ni sponzora, pa te zaobilaze i navijači. Sve je to, nažalost, uzajamno povezano, a najviše zbog toga pati nogomet. I još jedna važna stvar za nogomet je TV. Ona stvara sliku o nogometu'.

Dio navijača problem vidi i u vodstvu HNS-a?

'Mene, najiskrenije, uopće ne zanima tko vodi Savez. Ja sam se u nogomet vratio jer sam ga se zaželio, 'kliknulo' je sa Štimcem'.

Imate li kakav komentar na posljednji verbalni istup Zdravka Mamića u kojem se osvrnuo na 'krvna zrnca' ministra Jovanovića?

'Ponavljam, moje su misli usmjerene jedino nogometu. Mamića sam u ovih nekoliko mjeseci vidio samo par puta. Jednom je bio među igračima, ali samo u pratnji predsjednika Šukera, a ne kako su neki pisali na motivacijskom govoru, te ga viđam u avionu kada letimo na gostovanja'.

Riječ, dvije o Ćiri Blaževiću...

'A što reći o njemu, osim da je nenadmašiv. Toliko energije, a ipak nije baš tako mlad. Pozvao nas je jednom u svlačionicu Zagreba i kada smo ulazili u nju, nastao je muk kao da ulazi Staljin. S kakvim ga respektom svi prihvaćaju'.

U karijeri ste nosili i dres Juventusa. Sada 'crno-bijele' vodi Vaš suigrač Conte? Kakvi su im izgledi protiv Bayerna?

'Kao prvo moram reći da je Conte sjajan dečko, a sada vidimo i izvrstan trener. Čak je i Tudor išao gledati njegove treninge. Juve me oduševljava, mislim čak da, ako nisu u prvom planu kao Barcelona, Real ili Bayern, sigurno će nekom pomrsiti račune. Gledao sam iz u Donjecku protiv Šahtara i nevjerojatno je kako igraju u zadnjoj liniji. Imaju veterane Buffona i Pirla, odličnog Vučinića, ali ni jednu ekstra-veliku zvijezdu, već kontinuitet rada u klubu'.

Nakon dva tjedna zatišja vidjelo smo i 'staru' Barcelonu.

'Tih 25, 30 minuta bile su nevjerojatne. Znam da je najlakše napisati kako su pali u formi, međutim, kako im je prvenstvo gotovo rješeno, moj je dojam da su možda i svjesno pali u formi, odnosno promijenili pristup na treninzima kako bi se sada u završnici dignuli na svoj prepoznatljiv nivo'.

Često se vodi dilema - Messi ili Ronaldo, no kod Vas te dileme nema.

'Nema. Ronaldo je sjajan, genijalan, pravi i vrhunski nogometaš. No, Messi je daleko najbolji. Ne samo sada, već i u povijesti. Bolji i od Maradone. Pa on sa svojih 24, 25 godina piše povijest kluba kao što je Barcelona. On s loptom može sve, dok recimo da Ronaldo padne deset posto u svojoj snazi, on bi bio tek jedan 'od'. Zato mislim da je Messi kompletniji nogometaš,' završava legendarni napadač.

U ostatku intervjua kojega ćemo objaviti u ponedjeljak Alen je govorio o utakmici godine na Maksimiru protiv Srbije.