tužne vijesti

Blanka Vlašić donijela možda i najtežu odluku u karijeri: Nitko se nije ovome nadao, ali drugačije nije moglo

09.03.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Blanka Vlašić neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju kako ne bi rasipala svoj ugled skokovima ispod dva metra

Jedna od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena Blanka Vlašić neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju i o tome je već obavijestila Hrvatski olimpijski odbor. U Japanu se trebala boriti za svoju treću olimpijsku medalju, ali je HOO zamolila da ju makne s popisa olimpijskih kandidata. Blanka je u Pekingu 2008. godine bila srebrna, a u Rio de Janeiru 2016. godine brončana.

Dva puta je osvajala zlato na Svjetskim prvenstvima 2007. u Osaki i 2009. u Berlinu i druga je najbolja svih vremena s preskočenih 208 centimetara što je centimetar manje od svjetskog rekorda kojeg još uvijek drži Stefka Kostadinova iz Rima 1987. godine.

Blanka već duže vrijeme muku muči s ozljedama koje je sprječavaju da skače na visokoj razini pa tako nije skakala od Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Iako je stanje s ozljedama danas bolje, Blanka je sa svojim stožerom predvođenim ocem Joškom zaključila da je bolje preskočiti Tokio i ne rasprodavati svoj ugled.

Za komentar smo zamolili Joška Vlašića koji nam je samo kratko potvrdio da Blanka neće nastupati na OI.

'Istina je, donijeli smo takvu odluku, a što se obrazloženja tiče, najbolje da vam proslijedim pismo koje smo poslali i HOO-u', rekao nam je uvijek susretjivi Vlašić i za par minuta poslao pismo pod naslovom 'Odustajenje Blanke Vlašić od nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju' koje je Blankin stožer poslao HOO-u. Prenosimo ga u cjelosti:

'Poštovani,

mukotrpna i uporna borba za ozdravljenje Blanke Vlašić polučila je konačno dobre rezultate. Posljednja magnetna rezonanca pokazala je potpuno zacjeljenje petne kosti. Međutim Ahilova tetiva još daje naznake upalnog procesa. Nivo opterećenja koje u ovom trenutku provodi je na dobrom nivou, ali je naša procjena da taj nivo progresije stresa i adaptacije neće biti dovoljna da bi ona preskakala 2 m.

Ne želeći rasprodavati njen ugled na tako velikom natjecanju kao što su Olimpijske igre u Tokiju, odlučili smo da odustajemo od pokušaja nastupa na njima dajući si još prostora da možebitno u vremenu koje je pred nama, dosegnemo onaj nivo mogućnosti koju priželjkujemo te da konkurentno nastupa na međunarodnim natjecanjima', stoji u Blankinom pismu HOO-u.

Mi joj samo možemo poželjeti sreću s oporavkom i nadati se da ćemo ju uskoro ponovno gledati na nekom od velikih natjecanja.