kopljar ekskluzivno za tportal.hr

Bivši kapetan progovorio o Babićevoj vjeri i Červarovim metodama

28.03.2017 u 10:04

Bionic
Reading

Hrvatski rukometni reprezentativac Marko Kopljar ovih dana boravio je u Zagrebu. Njegov aktualni klub Veszprem igrao je protiv hrvatskog prvaka PPD-a Zagreb prvu utakmicu osmine finala Lige prvaka, ali Kopljar je pratio dvoboj uz male ekrane

Ždrijeb je htio da u osmini finala Lige prvaka igraju njegov bivši (RK Zagreb) i aktualni klub (Veszprem), pa je Marko Kopljar stigao u Zagreb. Znao je da neće igrati te je na put poveo suprugu Ivu i malenog Antu pa su proveli nekoliko dana u obiteljskom okruženju.

S obzirom na status koji ima u rukometnom svijetu, jer nakon Zagreba igrao je za velikane poput PSG-a i Barcelone, pomalo je čudno to da za Veszprem nastupa tek u prvenstvenim utakmicama.

'Ozljeda koju imam već duže vrijeme (op.a., radi se o problemima s koljenom) omela me po dolasku u Mađarsku te mi otežala to da se nametnem treneru. No sada je s koljenom puno bolje, ali trener se oslanja na igrače koje ima iz prošle sezone. Uglavnom, svi novi igrači koji su došli igraju puno manje', rekao je u uvodu razgovora za tportal.hr 31-godišnji Marko Kopljar, s kojim smo razgovarali koji sat prije povratka u Mađarsku.

>> Minimalan poraz zagrebaša ostavlja i minimalne nade u prolaz

Kada ste već spomenuli ozljedu, u kakvom je trenutno stanju koljeno?

Pauza mi je pomogla da poboljšam zdravstveno stanje. I ima dana kada ga ne 'osjećam', odnosno kada mi ne stvara probleme. A to je divan osjećaj.

Zbog te ozljede propustili ste nastup na SP-u. Naravno, sve u dogovoru s bivšim izbornikom Babićem?

Razgovarali smo i zbilja sam zahvalan izborniku Babiću na tome što je imao razumijevanja. Nisam bio u stanju odigrati osam utakmica u tih 14, 15 dana. Jednostavno, zdravstveni razlozi su me spriječili, a izbornik je bio fer i korektan.

Kada iz ove perspektive pogledate na nastup na SP-u u Francuskoj, kakvim biste ga vi, kao bivši kapetan, ocijenili?

Na to gledam pozitivno. Istina, zadnji dojam možda i nije najbolji zbog propuštenog ulaska u finale i preokreta Slovenaca u borbi za treće mjesto. Međutim, mi smo stigli s puno mladih, ali i igrača načetih ozljedama. A s takvom momčadi doći do polufinala - mislim da je velik uspjeh.

Slažemo se. Jer uz sve to, ustvari je presudio samo jedan jedini sedmerac.

Prije prvenstva se govorilo da bi velik rezultat bio proći osminu finala, a kada smo ušli u četvrtfinale, odjednom se počelo govoriti o zlatu. Nije mi jasno zašto se uvijek ide iz krajnosti u krajnost. Nekada te sreća pomazi, a nekada ne. Sada u Francuskoj, recimo, nije. Imali smo problema s ozljedama, na to ne možeš utjecati, a to diktira rezultat.

Nakon povratka sa SP-a izbornik Babić dobio je nogu. Kako vi gledate na njegove javne istupe?

Vjera je dio njegovog života i ona mu je jako bitna. Ali nije imala utjecaj na njegovo rukometno znanje i ophođenje prema igračima. Mislim da se svemu tome nepotrebno davala velika medijska pozornost. Igrači su, i ja skupa s njima na Euru u Poljskoj i Olimpijskim igrama u Riju, bili koncentrirani jedino i samo na rukomet.

>> Šok za Linu Červara; Domagoj Duvnjak mora na operaciju i propušta EP u Hrvatskoj?!

Prije nego smo se okrenuli aktualnostima, PPD-u Zagreb i novom izborniku Červaru, Kopljar je želio još jednom naglasiti nešto.

Moram izborniku Babiću ovom prilikom zahvaliti na ukazanom povjerenju i kapetanskoj vrpci te još jednom ponoviti - pod njegovim smo vodstvom uzeli medalju na velikom natjecanju. Ostaje tek žal za Olimpijskim igrama i zbog toga što nam je na SP-u u Francuskoj nedostajala mrvica sreće, ali i zdravlja, jer bismo i tamo uzeli odličje.

Babić je, dakle, bivši, a novi hrvatski izbornik je Lino Červar. Može li računati na vas?

Naravno, ako me bude trebao, stojim na raspolaganju.

210 centimetara visoki Požežanin zahvaljuje Babiću na kapetanskoj vrpci, a Červaru na tome što ga je uveo u reprezentaciju još 2009. godine

S obzirom na zdravstveno stanje, u to ne sumnjamo. Osim toga, već ste surađivali.

Da, baš kao što sam zahvalan Babiću na kapetanskoj traci, tako sam zahvalan i Červaru, jer on me je uveo u reprezentaciju. Prije toga bio mi je trener u Zagrebu, skoro dvije i pol sezone, a onda me je stavio na širi popis za Euro u Norveškoj 2008. i OI u Pekingu iste godine, potom mi je na SP-u u Zagrebu dao i nekoliko minuta u tri utakmice.

Červar je u prethodnim godinama sasvim sigurno stekao dodatna znanja jer je i sâm rekao da non-stop uči. No kakvim ga pamtite iz tih vremena?

Sjećam se da je bio jako studiozan, da se za svaku utakmicu jako puno pripremao, da je proučavao svakog suparničkog igrača i da je znao svačiju statistiku. Također, uvijek je na treninzima pokušavao uvesti neke novitete kako ti treninzi ne bi bili suhoparni. I igrače je znao stavljati u stresne situacije, da vidi hoće li i kako reagirati.

Dakle, ako je tako, onda u siječnju sljedeće godine možemo puno toga očekivati od Hrvatske pred domaćim gledateljima?

Ima još puno vremena do tada i jedino bih volio da svi budemo zdravi. To je najvažniji preduvjet da napravimo nešto veliko.

Pratili ste i dvoboj PPD-a Zagreb i Veszprema. Nakon pobjede s golom prednosti vaše aktualne momčadi, možemo li reći da se zna putnik u četvrtfinale?

Bila je to teško gledljiva utakmica, s malo pogodaka, odnosno s čvrstim obranama na obje strane. Dosta je golova padalo i u polukontri i nakon tehničkih grešaka. Imali smo veću razliku na početku dvoboja (6:2), ali smo kasnije pali u ritmu. Imao je i Zagreb svojih prilika, ali na kraju je pobjeda otišla na našu stranu. No taj jedan gol potvrđuje da je Zagreb u svojoj dvorani izuzetno neugodan suparnik.

A kakav je Veszprem u svojoj?

Već smo igrali ove sezone, doduše u SEHA ligi, što je posve drugačije, i pobijedili smo. Očekujem da ćemo i u uzvratu doći do pobjede, ali ne smijemo podcijeniti zagrebaše jer očito je da nam baš ne leže.

Bez obzira na to kako će Veszprem okončati sezonu, vi ovoga ljeta prelazite u Fuchse iz Berlina?

'Da, selim se u Njemačku. I veselim se nastupima u najjačoj ligi svijeta. Bit će naporno jer imaju pet, šest klubova koji se uvijek bore za vrh. Berlin je trenutno u borbi za treće mjesto i, ako ga osvoji, ići će u Ligu prvaka. U svakom slučaju, trebat će dobro raspodijeliti snage jer rezultat u njemačkom prvenstvu ne smije patiti', završio je 210 centimetara visoki Požežanin, kojem su polako isticale minute prije povratka u Mađarsku. A i sin Ante, koji je dotad čvrsto spavao, morao se pozdraviti s bakama…