analiza za tportal

Bivši hrvatski izbornik Repeša rekao pravu istinu o razlozima debakla Srbije i NBA zvijezda

12.09.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Bivši hrvatski izbornik Jasmin Repeša, koji je u trenerskoj karijeri prošao puno toga, za tportal je prokomentirao neke iznenađujuće rezultate sa Svjetskog prvenstva košarkaša u Kini, s naglaskom na poraze u četvrtfinalu dva najveća favorita za zlato, Srbije i SAD-a

Nakon epizode u crnogorskoj Budućnosti 58-godišnji Jasmin Repeša, koji je trenutačno bez angažmana, nakon kratkog posjeta Zagrebu, u kojem je išao vidjeti unuka Mara, trenutačno uživa u babljem ljetu svom domu u Dubrovniku i, kaže, 'ne propušta nijednu utakmicu sa Svjetskog prvenstva košarkaša u Kini'.

S obzirom na nekoliko velikih iznenađenja na turniru, s naglaskom na četvrtfinalni poraz reprezentacije SAD-a od Francuske 79:89 te dan ranije poraz favorizirane Srbije u četvrtfinalu od Argentine 87:97, bilo je zanimljivo čuti mišljenje hrvatskog stručnjaka.

'Amerikanci su na SP stigli sa svojom tzv. trećom ekipom, ali usprkos tome očekivalo se od njih da idu do kraja s obzirom na struku koju predvode Gregg Popovich i Steve Kerr te individualnu kvalitetu većine igrača. No evidentno je da ovi NBA igrači prvi put igraju zajedno, nisu imali dovoljno vremena za uigravanje i zbog toga su neke reprezentacije, posebno one iz Europe, u velikoj prednosti jer godinama igraju zajedno. Ukratko, Amerikanci imaju kvalitetu igre samo kad pojedinci poput Mitchella ili Walkera sjajno izgledaju u napadu, ali to je u ovoj selekciji bilo rijetko. Obrana kod njih nije sporna, trudili su se, ali to nije bilo dovoljno za plasman u polufinale', kazao je u uvodu Repeša.

No posebna priča je reprezentacija Srbije, a koja je prema nekim analitičarima bila najveći favorit za zlato. Na koncu su u četvrtfinalu poraženi od Argentine:

'Gledao sam sve utakmice Srbije, uključujući pripremne, a redovito se čujem s kolegama iz Srbije i ono što je zaključak jest kako je ova generacija bila pod velikim psihološkim opterećenjem. Očito je napuhnut balon više nego što je trebalo jer treba podsjetiti kako na prošlim natjecanjima, gdje su osvajali srebra, realno nisu bili favoriti zbog puno otkaza igrača. No napravljena je atmosfera kako se mora otići do kraja i to je očito bilo zapreka i veliko opterećenje igračima koji evidentno imaju kvalitetu za velike stvari. Ali porazi od Španjolske i Argentine, selekcija koje imaju kontinuitet i tradiciju, pokazali su da se nikoga ne smije podcijeniti, pogotovo ne reprezentacije koje imaju igrače s ogromnim iskustvom i puno utakmica na velikim natjecanjima.'

Posebna priča ovog SP-a je Argentinac Luis Scola koji u 40. godini života igra kao u najboljim danima i bio je ključni igrač protiv Srbije u završnici utakmice. Ako netko od hrvatskih trenera dobro poznaje Scolu, to je upravo Repeša:

'Puno puta tijekom karijere igrao sam protiv njegovih momčadi i on je uvijek bio igrač koji radi razliku u napadu zahvaljujući razumijevanju igre. Igrajući u Europi postao je jedan od prvih visokih igrača koji je sposoban, nakon dolaska u blokove bekovima (pick and roll), praktički igrati kao playmaker i donositi ključne odluke. Scola uvijek igra glavom, točno zna gdje mora biti na terenu i svojom igrom napravio je puno nereda reprezentaciji Srbije. On nikada nije igrao na atleticizam, a sada, kada je u 40. godini života, pogotovo je do izražaja došlo to razumijevanju igre. Užitak ga je gledati!'

  • +6
Argentina - Srbija, četvrtfinale košarkaškog SP-a, 2019. Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Kada su polufinalne utakmice u pitanju, Repeša je vrlo oprezan i ne želi se baviti prognozom. Po njegovu mišljenju, kada se pogledaju parovi Argentina – Francuska i Španjolska – Australija, kaže kako svaka od ove četiri reprezentacije može do zlata. Svakoj daje po 25 posto šansi…

'Španjolska ima kombinaciju iskustva, moderna je momčad koja je vrhunski pripremljena za svaku utakmicu i njihova najveća snaga jest činjenica da velik dio igrača godinama igra zajedno, npr. Llull, Rudy, Rubio, Marc Gasol, pa i Ribas. Tu su i braća Hernangomez. Ukratko, Španjolci imaju sve što treba imati jedna prava momčad. Imaju sjajne bekove i Marca Gasola koji zna igrati obranu i napad, nešto slično kao Scola u Argentini, igra glavom i njegovo razumijevanje igre je savršenstvo.

Francuska ima kontinuitet, imaju puno igrača koji imaju veliko iskustvo igranja na velikim natjecanjima. Njihov stožerni igrač je centar Rudy Gobert koji savršeno kontrolira reket i koji svojim atleticizmom dominira na ovom SP-u. Uz to, Francuzi imaju puno igrača koji mogu individualnom kvalitetom riješiti utakmicu, kao što su Batum, De Colo te naravno Fournier. Još da je tu krilni centar Moerman, bili bi ubojitiji. U četvrtfinalu protiv SAD-a sjajan je bio 21-godišnji Frank Ntilikina koji je u prijašnjim utakmicama imao zanemariv učinak.

Australija je po mom mišljenju najčvršća reprezentacija na ovom turniru, a govorio sam svima još prije početka SP-a da će otići jako daleko jer su me oduševili u pripremnim utakmicama. Iako im je klupa za klasu lošija od igrača koji počinju u petorci, kada izbornik radi zamjene, rezultat ne pati. Jedino su iznimka njihovi centri Baynes i Bogut koji su, svaki na svoj način, top kvaliteta.

Argentina je momčad koja ne igra na snagu, ali zato imaju taj vic u igri, njihovo razumijevanje igre je savršeno, a košarkaški fundamenti, uključujući dodavanja ili fintiranja kod šutova, onakvi kakvi trebaju biti. Izjava argentinskog izbornika prije utakmice protiv Srbije kako teško mogu primiti manje od 85 koševa, ali zato mogu dati više, najbolje opisuje njihovu igru. Osim Scole, koji igra nevjerojatno dobro, posebna priča je playmaker Facundo Campazzo koji se igra košarke i uživa pa tako pored njega i neki igrači koji ne spadaju u vrh po kvaliteti poput Delije izgledaju sjajno. Dakle, da završimo priču o polufinalnim utakmicama - u njima će pobijediti ona momčad koja uspije nametnuti svoj ritam i stil igre.'