toliko pogrešaka

Barcelona je imala najveće zvijezde, novac i trofeje, a onda je stigao on i sve uništio; evo kako je gurnuo katalonski ponos u crnu rupu

19.09.2021 u 07:30

Bionic
Reading

Nogometni velikan Barcelona 2015. bio je na krovu Europe i svijeta, a katalonski ponos sada se nalazi u jednoj od najtežih situacija u svojoj povijesti s ogromnim financijskim utegom koji ga vuče prema prosječnošću. Katastrofalna sportska politika bacila je klub na konopce i trebat će mu godine da izađe iz nokdauna…

Prije šest godina Barcelona je osvojila dvostruku španjolsku krunu, svoju petu Ligu prvaka, u finalu je svladala Juventus 3:1, a u zimskim mjesecima te trofejne 2015. postala je svjetski prvak nakon što je nadigrala River Plate 3:0. Klub je bio financijski moćan, u svlačionici su bile najveće nogometne zvijezde - Lionel Messi, Neymar, Luis Suarez, Andres Iniesta, Xavi, a slavna nogometna škola La Masia funkcionirala je besprijekorno i ispunjavala svrhu - stvarala zvijezde za prvu momčad…

Koliko god to zvuči ironično, ti uspjesi bili su početak kraja Barcelone kakvu smo tada znali. Razlog? Josep Maria Bartomeu, čovjek koji je u siječnju 2014. na mjestu predsjednika zamijenio Sandra Rosella i u sljedećih šest godina gotovo sve uništio.

Slatkorječivi lik, koji ima obiteljsku tvrtku što proizvodi pokretne mostove koji prevoze putnike od zrakoplova do terminala, trebao je biti privremeno rješenje, ali nakon čudesne 2015. nadmoćno je slavio na izborima i zasjeo na čelo kluba koji je u tome trenutku rasturao na sportskim i ekonomskim poljima. Barcelona je u njegovu mandatu bila i prvi sportski kolektiv koji je premašio milijardu dolara prihoda, ali ni svi ti silni milijuni nisu bili dovoljni da se zakrpaju brojni promašaji prilikom transfera igrača te današnji dug iznosi nevjerojatne 1,4 milijarde dolara (bruto), a većina od toga dolazi na naplatu u kratkom roku.

E taj Barcin 'grobar' umislio je da zna sve o nogometu, a nije imao pojma te se upleo u transfere i njegova prva žrtva bio je Andoni Zubizarreta, sportski direktor koji je sjajno radio svoj posao (potpisao je tako Suareza i Neymara). Morao je otići, a da nije bio problem u njemu, pokazuje podatak da je u svojih šest godina Bartomeu imao pet sportskih direktora. Nitko mu nije valjao!

  • +5
Trening PSG-a s najvećim zvijezdama, Messi i Neymar su opet zajedno, ali ne u Barceloni Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Problemi koji su se počeli nazirati vješto su skrivani pod tepih zbog Barcelonine dominacije u domaćim natjecanjima, ali teški i neshvatljivi posrtaji u Ligi prvaka ukazivali su na to da je situacija daleko od idealne.

Početkom kolovoza 2017. Barca je ostala bez Neymara, u tome trenutku iza Ronalda i Messija najpoželjnijeg igrača - on je bio budućnost nogometa, napadač kojem su predviđali više Zlatnih lopti, predodređeni nasljednik dvojice spomenutih. PSG je iskeširao 222 milijuna eura, koliko je iznosila odštetna klauzula, te je odveo Brazilca na Park prinčeva, a u katalonskom klubu zavladala je nevjerica. Barceloni je utjeha moglo biti da je to do dandanas rekordan iznos koji je isplaćen za nekog nogometaša.

Nedodirljiva Barcelona bila je povrijeđena, Bartomeu je teško progutao odlazak Neymara te ga je što prije želio nadomjestiti nekom drugom zvijezdom, a tako su krenule katastrofalne pogreške. Zamislite, Barceloni je prvo bio ponuđen Kylian Mbappe, ali njega nisu htjeli navodno ni trenerska struka ni uprava, zatim je odbijen Erling Haaland jer nije bio igrač po Barcinom modelu. Svi znamo što njih dvojica danas znače u nogometu…

Umjesto tih mladih talenata, Barcelona je uzela Ousmanea Dembelea za 135 milijuna eura iz Borussije Dortmund te Philippea Coutinha iz Liverpoola za 135 milijuna eura (uz bonuse).

'Ima se, može se', kao da je Bartomeu želio pokazati svijetu da je Barcelona puna kao brod pa je bacao milijune eura kako bi prebolio Neymara, ali niti jedan od spomenute dvojice nije uspio u španjolskom velikanu.

Usporedno s milijunskim kupovinama, Bartomeu je bio suočen s pobunom igrača koji su zahtijevali veće plaće zbog prevelikog nesrazmjera u svlačionici. Naravno, nitko nije dovodio u pitanje to što najviše zarađuje Messi, nego što su nova pojačanja bila znatno plaćenija od starosjedilaca.

I sljedećih godina bacale su se ogromne pare na pojačanja pa spomenimo najskuplje – Antoine Griezmann (120 milijuna eura), Frenkie de Jong (86), Miralem Pjanić (60), Malcom (41)…

Dečki nisu donijeli pomak, ali su poneki dolasci unijeli nemir u momčad. Recimo dolazak Griezmanna je naljutio Messija, jer nije dao blagoslov za njegovo dovođenje. Bijes Argentinca, najvećeg igrača u povijesti Barcelone, bio je još veći jer je ostao bez Luisa Suareza, velikog prijatelja s kojim se odlično snalazio na terenu, a koji je potjeran te se skrasio u Atletico Madridu i osvetio se tako što ga je odveo do prošlosezonske titule u Primeri.

Uglavnom, Barcelonin odnos prema zaslužnim igračima bio je katastrofalan, a dobro je s time bio upoznat i Ivan Rakitić jer je bio podcijenjen od čelnika, što se vidjelo po njegovoj plaći.

Barcelonini financijski posrtaji teško su se krpali, a jedan od gadnih udaraca velikom klubu zadala je pandemija koronavirusa jer je ispraznila stadione te smanjila dotok novca od navijača i televizijskih prava. Bartomeu je bio gotov, nakon silnog pritiska podnio je ostavku koja je prihvaćena (listopad 2020.), ali bilo je kasno, napravio je već toliko sra… da se brod opasno nakrenuo te se uz katalonski ponos počela spominjati riječ bankrot, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

  • +5
Barcelona - Getafe, Primera, 2021./22. Izvor: EPA / Autor: TONI ALBIR

Stvar sada pokušava spasiti Joan Laporta te se vratio na mjesto predsjednika, ali ni on nije svemoguć i ostao je u šoku kad je vidio u kakvom je minusu klub pa je tako žrtva bio Lionel Messi. Legendarni Argentinac morao je otići zbog ogromnog duga, ali i novih pravila La Lige oko ograničenja plaća igrača. I to besplatno u PSG, iako je bio spreman smanjiti svoja primanja za dvostruko. No i to je mnogo za osiromašenu i poharanu Barcelonu. Naime Messi je godišnje Barcelonu koštao do 150 milijuna eura (bruto iznos s bonusima) pa je jasno da je i dva puta manji iznos previše.

Uglavnom, Barca je u velikoj gabuli jer je i La Masia zapostavljena, a sada se Katalonci opet moraju okrenuti svojoj nogometnoj akademiji i proizvodnji igrača. Veliki transferi će neko vrijeme biti samo san, a proces ozdravljenja kluba neće ići brzo. Rezultat će patiti, zapravo već odavno pati, ali to je nemoguće izbjeći.

  • +12
Barcelona - Bayern 0:3 (Liga prvaka, 1. kolo) Izvor: EPA / Autor: Alejandro Garcia

'Razočaran sam i uznemiren poput svih vas, no moram vam reći da smo očekivali ovakve situacije i zato vas molim za strpljenje te da nastavite podržavati klub', rekao je Laporta nakon lekcije koju im je dao Bayern na otvaranju Lige prvaka.

'Tražim da nam vjerujete, nama, ljudima koji vodimo ovaj klub. Trebamo vaše povjerenje i vrijeme da se izvučemo iz ove teške situacije', zaključio je prvi čovjek Barcelone.

Nema više Messija, Neymara, Suareza, nema novca… Strpljenje je jedino što je ostalo navijačima Barcelone!