da čovjek ne povjeruje

Barcelona je doslovno na rubu propasti, igrači šest mjeseci nisu dobili plaće, a šokirat će vas koliko novca od kluba potražuje Leo Messi

02.02.2021 u 06:40

Bionic
Reading

Nije tajna kako je Barcelona zapala u ogromne financijske probleme, ali do sada su to čelni ljudi kluba uspješno prikrivali, pokušavali su katastrofalne računovodstvene izvještaje sačuvati što dalje od očiju javnosti, barem dok ne završe izbori za novog predsjednika. No, sada su i ti katastrofični podaci izašli na vidjelo

Prema posljednjim podacima koje su objavili španjolski mediji, Barcelona je s prvim danom veljače 2021. godine u minusu nevjerojatnu svotu novca. Naime, radi se o dugu koji je dosegao više od milijardu eura, točnije čak 1.173 milijarde eura!

Realno, za svaki bi drugi klub na svijetu to značilo i automatsku propast, no u Barceloni se još uvijek nadaju kako će uspjeti pronaći izlaz. Najveći je problem to što zbog pandemije koronavirusa još nisu održani izbori za novog predsjednika kluba, a bez njega Barca ne može krenuti u potragu za financijerima koji bi povoljnim kreditima pomogli klubu da ponovno stane na noge. Većina španjolskih banaka još je ranije odbila Barcelonine molbe, praktički im niti jedna europska banka ne želi ili ne može dati traženi novac, a radi se navodno o cifri od 900 milijuna eura.

Trenutno vodstvo Barcelone okrenulo se investitorima iz SAD-a i Azije, no za sada nema pozitivnih odgovora. A vremena je sve manje i manje.

Katastrofalan je podatak kako igrači Barcelone već šest mjeseci nisu dobili plaće! Da, oni koji su ovog ljeta stigli na Nou Camp do sada nisu vidjeli ni eura na svome računu. Privremena uprava obećala je kako će do kraja siječnja isplatiti barem dio dugovanja, ali to se nije dogodilo. Sada neki od igrača prve momčadi najozbiljnije razmišljaju o tome da tuže klub i sudskim putem utjeraju svoj novac.

Šokantna je i cifra koju klub duguje Leu Messiju! Barcelona je Argentincu do kraja siječnja trebala platiti 72 milijuna eura za proteklu 2020. godinu, ali da je Messiju na račun sjelo 'samo' 8.5 milijuna eura. Tako mu je klub u ovom trenutku na ime plaće i marketinških prava ostao dužan čak 63.5 milijuna eura.

Mukama Barcelone tu nije kraj jer klub ima i 126 milijuna eura duga prema ostalim klubovima za kupovinu ukupno 19 igrača.

  • +9
FC Barcelona - Athletic Bilbao, španjolski Superkup, 17.1.2021. Izvor: EPA / Autor: Jose Manuel Vidal

Kako god bilo, Katalonci su dužni na sve strane i izlaz iz ove katastrofalne situacije se ne nazire. Za velik dio dugova kriva je pandemija koronavirusa i drastičan pad prihoda od ulaznica i suvenira (godišnje je to gotovo 250 milijuna eura!). U Barceloni su se nadali kako će ove sezone samo od ulaznica - kad se i ako navijači (pa bilo to i u ograničenom broju!) vrate na stadione - zaraditi barem četvrtinu, točnije oko 60 milijuna eura.

Potencijalni spas nazire se u mogućoj prenamjeni ugovora s američkom investicijskom bankom Goldman Sachs. Originalno je bila riječ o 'posudbi' 800 milijuna eura koje je bivše vodstvo kluba na čelu sa sada već bivšim predsjednikom Josepom Mariom Bartomeuom planiralo potrošiti na obnovu Camp Noua i izgradnju novog sportskog centra.

Ugovor je već zgotovljen, a potpisat će ga novi predsjednik kad bude izabran. Prije ga još moraju odobriti navijači, punopravni članovi kluba i članovi nove uprave. U ovom trenutku je jasno kako će ga svi odmah 'amenovati' jer je to jedni spas za klub. No, time će se riješiti samo gorući problemi, neki tvrde kako to neće biti dovoljno ni da se pokrije polovica...