sp u vaterpolu 2024.

'Barakude' spremaju osvetu Španjolcima; evo gdje gledati vaterpolski klasik

07.02.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti u 2. kolu Svjetskog prvenstva danas igraju protiv Španjolske (17 sati, HRT2). Pobjeda bi 'barakudama' osigurala prvo mjesto u skupini i izravan plasman u četvrtfinale, a motiva neće nedostajati jer s 'furijom' imamo nekih 'nerasčišćenih računa'

Ovo će biti treći okršaj hrvatskih i španjolskih vaterpolista u manje od mjesec dana. Početkom godine, 4. siječnja u Dubrovniku je to bio susret 1. kola na Europskom prvenstvu, a 'barakude' su slavile nakon peteraca.

Nepuna dva tjedna kasnije, 16. siječnja u Zagrebu smo sa Španjolcima igrali finale Eura. 'Furija' je na Mladosti slavila 11:10, pa je sad vrijeme za osvetu. Danas (17 sati, HRT2) Hrvatska i Španjolska igraju za prvo mjesto u skupini A Svjetskog prvenstva. Ujedno je to i mjesto koje izravno vodi u četvrtfinale SP-a.

Pobjeda u današnjem vaterpolskom klasiku važna je jer bi 'barakudama' praktički otvorila put za plasman na Olimpijske igre u Parizu! A Španjolci su se tamo kao europski prvaci već plasirali...

'Do pojave ovako jake Španjolske, postojale su dvije reprezentacije koje su imale šest uzastopnih polufinala na velikim natjecanjima poput Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstava. To su bile Hrvatska i Srbija. Momčad Srbije od 2014. do 2019., a mi od 2015. do zaključno 2020. Sada Španjolska vlada', upozorava hrvatski izbornik Ivica Tucak i dodaje:

'Oni od 2018. godine do dana današnjeg su igrali sva polufinala! I velik broj finala. To je sjajna reprezentacija, ona je i dominantna u ovom trenutku, ali mi smo pokazali da možemo s njima igrati. Pokazali smo da nekad i nijanse dijele pobjednika od poraženog.'

Što se raspoloženja i stanja u našoj reprezentaciji tiče, izbornik je naglasio ono prvo i najvažnije...

'Rekao sam ranije da se ne sjećam kada je ijednu našu reprezentaciju toliko ‘šamaralo’ svih prijašnjih godina s tolikim izostancima, ozljedama, bolestima. Sada je stanje u redu, svi koji su tu ujedno su hvala Bogu i zdravi, a to je najbitnije. Što reći još o Španjolskoj, a da nismo proteklih dana i tjedana. Znamo sve. Čeka nas izuzetno teška utakmica. Neću se vraćati na ono što je bilo. U sportu nema prošlosti, već samo danas i sutra. Prošlost i uspomene su za neki život nakon završetka karijere. Zato mislim da će utakmica koja je pred nama, biti bitno različita od one ‘jučer i prekjučer’. Bitno različita u smislu da će neki drugi detalji određivati pobjednika. Koncentracija, trenutak nadahnutosti pojedinca. Vjerujem da imamo snage parirati u svakom segmentu suparniku', napominje izbornik Ivica Tucak.

  • +33
Vaterpolo: Hrvatska - Španjolska, finale Eura Izvor: Pixsell / Autor: igor Kralj/PIXSELL

'Treba stalno napadati, ne biti pasivan i ne dopuštati da nas kontriraju. To je to. Valja biti agresivan, jako i stalno, bez posustajanja do samog kraja. Jednostavno, protiv Španjolske se igra sve 32 minute, nema posustajanja. Opet, istodobno treba biti i oprezan. Tu mislim na njihov stil obrane koji nas muči ponekad, M-zona, ali isto tako na takvu obranu ne treba biti ni pasivan. Zato jer onda nema napada, a rekao sam da moramo stalno napadati. Valja biti agresivan u napadu, oprezan sa šutom jer iz takve njihove obrane, ako se šut blokira, odmah slijedi kontra. Valja biti koncentriran. To je utakmica u kojoj „glava treba raditi” maksimalno', naglasio je Franko Lazić.

Treba istaknuti i to da na Svjetskim prvenstvima Hrvatska do sada nije niti jednom pobijedila Španjolsku. Štoviše, Španjolci su jedina reprezentacija koja se može pohvaliti da na SP-ima nije izgubila od 'barakuda'. No, nije ni njima svejedno...

'U dosadašnjem kratkom dijelu godine igrali smo puno s Hrvatskom. Znamo se jako dobro i tu iznenađenja nema. Nadam se ishodu kao u finalu Europskog prvenstva. Istina, mi tada nismo igrali jako dobro, ali na kraju smo iskoristili priliku. Po meni Hrvatska gradi jednu novu momčad koja zadnjih godina jako napreduje, dobro igraju. Svi vaši igrači u svakom trenutku točno znaju što treba učiniti što je vrlo važno jer u nekim prijašnjim godinama to baš i nije bilo tako. Ova vaša momčad je sada narasla. Bit će nam jako teško, ali najbitnije za nas je držati svoj ritam i igrati onako kako mi znamo', rekao je španjolski reprezentativac Blai Mallarach.