liga prvaka

Austrijance je najviše strah paklene atmosfere na Rujevici

02.08.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Nogometaši Rijeke danas (srijeda, 2. kolovoza, 20.45 sati) igraju uzvratnu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka s austrijskim Red Bull Salzburgom. Prvi je sraz završio bez pobjednika, bilo je 1:1...

Rijeka za sada uživa u sjajnom startu sezone, no pred Matjažom Kekom i njegovim igračima uzvrat sa Salzburgom utakmica je koja će odrediti njen nastavak. Pobjeda ili remi bez pogodaka u uzvratnoj utakmici osigurava Rijeci europsku jesen i znatna financijska sredstva koja bi omogućila klubu zadržavanje aktualne momčadi, a neuspjeh bi mogao rezultirati egzodusom najboljih igrača s Rujevice.

Ulog je velik, no igračima Rijeke samopouzdanja nakon prošlotjedne izvedbe u Salzburgu ne nedostaje. Odlično je Kekova momčad ušla u taj susret, povela je golom Gavranovića, no u nastavku je ipak pokleknula i primila izjednačujući gol. Kek je optimističan pred uzvratnom utakmicom sa Salzburgom.

'Izuzetno nas veseli da je pred nama jedna velika utakmica, da smo si izborili mogućnost razmišljati o tome da Rijeka prođe u idući krug. Suparnik nam je sada još malo poznatiji, a rezultat prve utakmice objema momčadima daje objektivne šanse za prolaz. Očekujem jednu kvalitetnu predstavu u pravom nogometnom ambijentu. Naša je želja prolaz uz kvalitetnu igru', naglašava Kek koji je prošle subote uspio odmoriti niz važnih prvotimaca tijekom lokalnog derbija s Istrom, no to u konačnici nije utjecalo na rezultat.

Očekuje se da će Kek od prve minute postaviti identičnu jedanaestorku kao u Salzburgu iako ne bi bilo čudno da na poziciji lijevog beka utakmicu na Rujevici započne Zuta, a da Vešović zaigra na svojoj prirodnoj poziciji desnog krila. Zbog lakše ozljede posljednjih dana nije trenirao veznjak Bradarić, dok je ofenzivac Matei imao želučanih problema i njihov nastup u ovom susretu pod znakom je upitnika.

  • +16
Red Bull Salzburg - Rijeka, 3. pretkolo Lige prvaka Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Salzburg je najveći pehist kvalifikacija za Ligu prvaka budući da momčad sa snažnim financijskim zaleđem kojeg osigurava Red Bull unatoč dominaciji u prvenstvu Austrije nikako ne uspijeva zaigrati u grupnoj fazi Lige prvaka. Vlasnik Red Bulla zbog toga je najbolje igrače preusmjerio u bratski klub iz Leipziga, a nakon ljetnih odlazaka trenera Oscara Garcije i glavnog golgetera Soriana momčad iz Salzburga postala je poligon za razvijanje vrlo talentiranih mladih igrača. Uostalom, odnedavno momčad vodi trener Rose koji je s juniorima ostvario fenomenalne rezultate.

Prije prošlotjednog susreta s Rijekom momčad Salzburga djelovala je impresivno, no Kekova je momčad otkrila određene slabosti Roseove momčadi. Podbacila je Roseova momčad i u subotu osvojivši tek bod u prvenstvenom susretu s LASK Linzom pred svojim navijačima. Poveo je Salzburg krajem prvog poluvremena golom Hee-Chan Hwanga, imao je terensku dominaciju ali je teško kreirao izrazite gol prilike, a gosti iz Linza sredinom nastavka preko Ramsebnera stigli su do izjednačujućeg gola.

Ključni ofenzivac Berisha svjestan je da je Salzburgov problem konkretizacija akcija.

'LASK se branio vrlo duboko i efikasno. Uistinu smo se mučili da kreiramo šanse jer su oni imali pet igrača iza. Nedostajalo nam je završno dodavanje. Nastavljamo raditi na tome i nadamo se da ćemo izgledati bolje protiv Rijeke', razmišlja Berisha.

Trener Rose pak ima druge strahove, očekuje paklenu atmosferu na rasprodanoj Rujevici.

'Moramo odraditi pravu izvedbu na stadionu gdje šest tisuća navijača napravi atmosferu kao da ih je šezdeset tisuća. Važno je da vjerujemo u sebe od prve minute. Ne želimo to samo reći, već to želimo odmah i pokazati. Znamo da nam treba gol u ovoj utakmici. To može značiti da će se Rijeka fokusirati na kontranapade čak i više nego što je to činila u Salzburgu', zaključio je Rose.

Salzburgov je trener protiv Linza odmarao pet prvotimaca među kojima su ključni ofenzivci Dabbur i Minamino, no oni bi se trebali vratiti u početni sastav. Prvi je susret s Rijekom propustio sjajni Lazaro koji je na pragu transfera u berlinsku Herthu, no službeni razlog njegovog odsustva bila je lakša ozljeda. Brzonogi Lazaro nije otputovao s ostatkom momčadi u Rijeku, a među 20 kandidata za nastup zbog ozljeda neće biti ni braniča Stangla, veznjaka Atange, Schlagera i Rzatkowskog, te napadača Tetteha.