recept za uspjeh

Ardian Kozniku o Dinamu: Vjerujte, Mađari sada neće znati kako se postaviti

12.08.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama (utorak, 20 sati, MAXtv Arenasport 1) uzvratna je utakmica 3. pretkola kvalifikacija Lige prvaka, koju će igrati u Budimpešti protiv domaćeg Ferencvaroša. Rezultat 1:1 iz prve utakmice laganu prednost daje domaćinima, no zagrebački je klub u svojoj povijesti uvijek znao kako proći Mađare

Nogometaši Dinama nikad u svojoj povijesti nisu ispali u Europi od nekog mađarskog kluba, a vjerujemo da će i ovog utorka (Arenasport 1, 20:00) protiv Ferencvaroša nastaviti tu tradiciju.

Naime, nikad niti jedan mađarski klub nije uspio u dvije utakmice izbaciti Dinamo, u šest prethodnih međusobnih dvoboja.

U tih šest ogleda, jednom su 'modri' izbacili Ferencvaroš. Bilo je to 1963. godine, kada je Dinamo pobijedio u obje utakmice, 1:0 u gostima i 2:1 kod kuće, u polufinalu Kupa velesajamskih gradova.

Uživajte u sportskom sadržaju u HD kvaliteti slike na MAXtv-u. Aktivirajte sportski paket ili saznajte više informacija o MAXtv-u OVDJE.

U toj povijesti ogleda Dinama i mađarskih klubova, po jednom su 'modri' izbacivali Zalaegerszeg te Györ, a najčešća 'žrtva' bio je MTK.

  • +12
Dinamo - Ferencvaros, 3. pretkolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Njega je Dinamo zaustavljao u tri navrata, a možda i najimpresivnija bila je pobjeda, nakon koje se Dinamo plasirao u Ligu prvaka u sezoni 1999/2000., kada je Josip Šimić zabio dva gola i nakon zagrebačkih 0:0 donio slavlje u gostima.

Momčad je tada vodio Osvaldo Ardiles, a u njoj su igrali veličine poput Dražena Ladića, Gorana Jurića, Roberta Prosinečkog, Krunoslava Jurčića, Stjepana Tomasa, Igora Bišćana, Joška Jeličića...

U napadu je prvi izbor bio Ardian Kozniku, bivši hrvatski reprezentativac.

'Uf, kad se sjetim te utakmice... Otišli smo s toliko samopouzdanja, uvjereni da ih možemo pobijediti. Pa pogledajte kakvu smo momčad imali, kakvog trenera. Toliko iskusnih i odličnih nogometaša, ali i mlade 'lavove', poput Josipa Šimića, Mihaela Mikića, Igora Bišćana, Tome Šokote', prisjetio se s puno emocija tog dvoboja u razgovoru za tportal Ardian Kozniku.

Čini se da je sve na strani 'modrih', osim rezultata iz prve utakmice.

'Kad bi gledali povijest, mislim da je psihološka prednost, bez obzira na zagrebačkih 1:1, na strani Dinama. Puno se toga u međuvremenu promijenilo i u MTK-u i u Ferencvarošu. Međutim, Dinamo ima tradiciju na svojoj strani, odličnog trenera, ali i igrače, poput Ademija i Olma, koji mogu biti ključni i prevaga u ovom dvoboju. Naravno, rezultat je blaga prednost Ferencvaroša, ali vjerujte mi da oni sada neće znati što s rezultatom. Čuvati tu prednost, napadati... Dinamo pak ima jasnu viziju i zna da mora ići na pobjedu. A vidjeli smo i prošle godine, da Bjelica zna kako voditi momčad te da neće srljati'.

S time se slažemo, ali na klupi Ferencvaroša je odlični Serhij Rebrov.

'Da, trener je odličan, ali više je do igrača. Dinamo se prošle godine napunio iskustvom, igrajući utakmice Europske lige. U kojima je pokazao veliku zrelost u igri. A takav je i ove sezone'.

A prepuna Groupama Arena i 20-tak tisuća bučnih navijača?

'Za Ferencvaroš će sve biti dobro dok im rezultat bude išao na ruku. Vidimo da ga navijači jako vole, da su došli u velikom broju u Zagreb, ali ako Dinamo zabije gol, taj bi se pristisak mogao srušiti na leđa domaćina'.

Dakle, recept je jednostavan. Dinamo mora u utakmicu hrabro i s respektom.

'Moj je dojam da je sve u nogama Dinamovih igrača. Naravno, i u 'glavi'. Moraju ući optimistično, sa gardom pobjednika. I nipošto podcijeniti suparnika. Moramo biti realni i reći da je mađarski nogomet zadnjih godina napredovao, pa pobijedili su i našu reprezentaciju. Ali generalno gledano, ipak smo još uvijek ispred njih. Osim po pitanju infrastrukutre, ulaganja...'.

I za kraj je otkrio s koliko nestrpljenja čeka ovaj ogled.

'Što bih dao da mogu i ja istrčati na ovoj utakmici. Jer puno je lakše kada možeš na terenu dati svoj maksimum, nego kada, kao navijač, pratiš i strijepiš. Međutim, svatko ima svoje vrijeme, ha, ha', završio je Kozniku.