OSCAR OTIŠAO U POVIJEST

Amerikanci natjerali Hrvate na promjenu imena nagrade koju je Modrić uzeo četiri puta!

29.05.2017 u 10:55

Bionic
Reading

Nagrada za najboljeg hrvatskog nogometaša naziva 'Nogometni Oscar' nakon četiri godine promijenila je ime. Razlog je reakcija američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja je zabranila da se ime Oscar koristi u nazivu ove prestižne nagrade. Dopis iz Los Angelesa natjerao je čelne ljude Hrvatske udruge Nogometni sindikat (HUNS) na brzu reakciju...

Tako se HUNS nakon četiri uspješne godine suočio s velikim problemom. Ime Oscar, koje su odabrali po popularnom zlatnom kipiću za najbolja ostvarenja u filmskoj industriji, otišlo je u povijest uz naglasak da kipić - koji je zadnje četiri godine dobio Luka Modrić - ostaje nepromijenjen.

Od ove godine ta prestižna hrvatska nagrada nosi ime 'Trofej nogometaš', što je za tportal.hr potvrdio i glavni tajnik HUNS-a Mario Jurić.

'Istina je da smo morali promijeniti ime nagrade jer je to od nas tražila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti. Ukratko, zabranili su nam korištenje imena Oscar i svjesni smo da je sada to svima zanimljivo. Više o toj temi, uz dodatna objašnjenja, na svečanoj dodjeli reći će predsjednik HUNS-a Dario Šimić', kazao je za tportal.hr Jurić.

Istina je da smo morali promijeniti ime jer je to od nas tražila Akademija filmskih umjetnosti i znanosti. Ukratko, zabranili su nam korištenje imena Oscar

Svečana gala večer nagrade pod nazivom 'Trofej nogometaš' - koju zajednički dodjeljuju Hrvatska udruga Nogometni sindikat i dnevni list Sportske novosti - održat će se 8. lipnja, a osim što se očekuje da će nagradu za najboljeg hrvatskog igrača opet dobiti, peti put u nizu, veznjak hrvatske reprezentacije i madridskog Reala Luka Modrić, treba reći da su svi hrvatski prvoligaši glasali za najbolje pojedince i najbolju momčad MAXTV Prve lige.

Osim toga, biraju se najbolji igrač do 21. godine (prošle godine to je bio Ante Ćorić iz Dinama), zatim najbolji trener te najbolji sudac.

No osim na spomenutu nagradu, u HUNS-u su ponosni na to što svake godine na studij u Dansku upisuju sve više studenata koje subvencionira krovna organizacija svih sindikata FIFPRO...

'Godina studija košta 8400 eura, a zahvaljujući subvenciji FIFPRO polaznik jednu godinu plaća simboličnih 100 eura. Trenutačno imamo 17 bivših nogometaša koji studiraju u Danskoj i ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se jave', dodao je Jurić, posebno ponosan na to što je HUNS pomogao u aktivnoj obrani Arijana Ademija nakon što je veznjak Dinama optužen za korištenje dopinga.

'Kod nas nogometaši uvijek mogu doći po pravni savjet. Zato smo i osnovani', dodao je Jurić, podsjetivši kako je na predavanjima i seminarima, na kojima se članovi educiraju o njihovim pravima, sve bolji odaziv.