otputovala u japan

Zrinka Grancarić izvještava s Olimpijskih igara: 'Ako ne idemo raditi, uopće ne smijemo izaći iz hotela. Samo je jedna iznimka – smijemo do dućana s hranom'

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: KRASNODAR PERSUN/HRT

Urednica i novinarka HRT-a nalazi se u Tokiju i priznaje da su joj Olimpijske igre jedan od najzahtjevnijih, a ujedno najljepših novinarskih zadataka. Kazala je da se toliko pozitive i energije rijetko sreće, ali zbog pandemijskih ograničenja neće imati priliku podrobnije upoznati Tokio i Japan

'Bilo je zapravo dosta zahtjevno. Puno uvjeta i obrazaca, stalno smo nešto popunjavali, instaliraj ovo i ono, prijavi se tamo i tamo, samo mi se vrtjelo u glavi zbog toga jesam li popunila sve, i to kako treba. Malo nervozice je bilo kad smo išli na testiranje, dva PCR testa bila su obvezna prije putovanja, a iako sam cijepljena s dvije doze, ipak me malo mučila misao što ako test bude pozitivan. Srećom, nije bio. Bit će ovo zbog Covida doista sasvim drugačije Igre', rekla je opisujući kako su tekle pripreme Zrinka Grancarić za Slobodnu Dalmaciju.

Osim brojnih obveza, prvih 14 dana je u takozvanoj mekanoj karanteni, odnosno smije se kretati isključivo na relaciji hotel – press centar – borilišta.

'Ako ne idemo raditi, uopće ne smijemo izaći iz hotela. Samo je jedna iznimka – smijemo do trgovine s hranom, pod uvjetom da se vratimo u hotel unutar 15 minuta. Nakon 14 dana bit ćemo slobodni, samo će trebati imati snage, jer u toj fazi Igara već je prisutan velik zamor materijala i treba štedjeti energiju da odradiš posao do kraja. U osnovi, navečer se samo želiš srušiti u krevet. Radni dan je od jutra do sutra. Izvještavaš, snimaš, montiraš, pripremaš se za sutra i tako u krug. Od tri tjedna u Tokiju samo šest zadnjih dana nismo u karanteni, od završetka Igara do povratka imamo jedan dan... Pa eto. Koliko ulovim Tokija u 24 sata, ulovim', kaže urednica i novinarka koju gledatelji inače mogu pratiti u emisijama 'Otvoreno' i 'Tema dana' u Dnevniku.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: KRASNODAR PERSUN

Rekla je da uživa u brojnim sportovima i u svakom bi se htjela okušati. 'Kako sam se pripremala za OI, zaintrigiralo me streljaštvo, a dogovorila sam da ću se okušati u njemu nakon Japana. Uživam u košarci, rukometu, vaterpolu, atletici, tenisu... Recimo da sam više pristaša tradicionalnih sportova. Ne poznam dovoljno nove olimpijske discipline i jasno da se i sport mijenja kao i sve, ali evo, sad imamo skejt na Igrama. Nakon što pogledam kako to izgleda mogu zaista reći ima li smisla ili ne, međutim ovako na slijepo, bez previše poznavanja detalja, rekla bih: skejt na OI... Ono stvarno?' ispričala je Zadranka.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Na pitanje ima li nekih neostvarenih ambicija u novinarstvu ističe kako je oduvijek gledala urednike 'Otvorenog' s divljenjem. 'U tom smislu dostigla sam vrh. Možda će zvučati čudno, ali htjela bih izvještavati iz ratne zone. Bila sam premlada kad je bio Domovinski rat, u srednjoj školi, i silno me frustriralo to što sam maloljetna i žensko i ne mogu pomoći. Nikad nisam voljela sjediti sa strane. To ratno reporterstvo jedan je i od razloga zbog kojih sam htjela biti novinarka', priznaje Grancarić.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!