doajenka televizije

Željka Fattorini: 'Bogomdan ti je izgled i glas i neki obiteljski govor, a drugo moraš sam savladati'

04.04.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Još kao djevojčica Željka Marković je 1954. godine stala pred mikrofon, kao članica Dječjeg zbora Radio Zagreba. Stasala je uz zlatnu generaciju televizijskih zvijezda, stvarala je i obilježila najplodnije godine državne radiotelevizije te je bila i ostala jedna od najomiljenih lica s malih ekrana

Željka Fattorini prisjetila se vremena kad se od mladih spikera, a poslije i voditelja, tražilo jako puno, odnosno puno više nego danas.

Kazala je da su imali starije kolege, radijske spikere koji su bili 'silno dragocjeni' i jako dobri prema mladim kolegama. Ona je bila curica, jako mlada, a prema njoj su, kaže, valjda bili najbolji. Vježbala je, radila s Ljubom Jelčićem koji joj je stavio olovku u usta da se nauči artikulirati, pa s Nadom Agbabom koja joj je bila pojam. I danas se sjeća kako je išla televizijskim hodnikom na Televiziji i zaustavljala, vukla za rukav i Olivera Mlakara i Gordanu Bonetti.

  • +3
Željka Fattorini Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Naglasila je da je 'bit u svemu da su se silno trudili i učili' u hodu budući da ne postoji fakultet za spikere. 'Bogomdan ti je recimo izgled i glas i neki obiteljski govor, a drugo moraš sam savladati. I mi smo se svi dosta namučili, nismo baš samo tako postali spikeri', izjavila je za Jutarni list.

Zlatnu generacija televizijskih voditeljica koju je osim nje činila i Ksenija Urličić, Jasmina Nikić, Vesna Spinčić-Prelog te neprežaljena Helga Vlahović Brnobić. Posao ih je spojio, no mirovina nije razdvojila. Dobre su prijateljice koje se svakodnevno čuju i redovito sastaju, a Helgi odlaze na grob zapaliti svijeću.

Fattorini je otkrila da nisu prekinule raspravljati o emisijama, voditeljima, događanjima te da i dalje razmjenjuju mišljenja, ali da to ostaje unutar četiri zida. Nalaze se tako 'da ih nitko ne može čuti niti kritizirati, zadržale su svoju privatnost', a priznaje da 'imaju jako puno simpatija gdje god da dođu'. Ljudi ih, objasnila je, baš vole i rado govore o onim vremenima kad smo one bile na malom ekranu'.

OMILJENO TV LICE

Nismo je dugo vidjeli: Željka Fattorini u casual izdanju prošetala gradom

Pogledaj galeriju