NEOBiČAN FENOMEN

Zašto su u televizijskim serijama uvijek najbolje one epizode bez glavnih likova?

11.08.2023 u 06:07

Bionic
Reading

Tvorci televizijskih serija odavno su shvatili da, kako bi zadržali gledanost svojih remek djela moraju razmišljati korak unaprijed i uvijek donositi nešto novo, kako se pažnja gledatelja ne bi usput raspršila

Ono za čime u posljednje vrijeme posežu mnogi autori najvećih hitova na streaming servisima, formula je koja je postala zapravo fenomen. Naime, u svakoj sezoni pojedine serije barem u jednoj epizodi nema glavnih glumaca, već je fokus stavljen na neku sporednu priču, i time su napravili pun pogodak.

Za time su, primjerice, posegli tvorci Huluove kulinarske drame ‘Bear’, ali i ekipa koja je videoigru ‘The Last Of Us’ preselila na male ekrane, pa u trećoj epizodi umjesto Pedra Pascala i Belle Ramsey gledamo gay ljubavnu priču između dvoje preživjelih - Nicka Offermana i Murrayja Bartletta.

Da su postigli pun pogodak znalo se odmah po prikazivanju, jer se danima pričalo upravo o toj seriji, kritičari su ih na Rotten Tomatoesu nagradili sa 98 posto, a njih dvojica, Offerman i Bartlett, zaradili su i nominacije za Emmy za najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji.

No, nije to neka novost u televizijskom svijetu. Mnogi se još jasno sjećaju ‘Obitelji Soprano’ i epizode u kojem su Christopher (Michael Imperioli) i Paulie (Tony Sirico) izgubljeni u golemim, snježnim šumama New Jerseryja.

No, postavlja se pitanje, isplati li se uistinu toliko riskirati?

Ono u čemu se mnogi slažu je da samostalne epizode omogućuju gledateljima da se ‘odmore i oporave’ od napetih prijašnjih epizoda, a istovremeno im nude priliku da se doznaju nešto o likovima koji nisu u prvom planu. Taj luksuz dostupan je upravo televiziji kao takvoj.

No, kao i sve, i ova priča ima dvije strane, odnosno i druge razloge zašto se tvorci odlučuju na takvo što, a jedan od njih se krije u proračunskim ograničenjima. Bilo kako bilo, sada je svima jasno da televizija pruža puno veću slobodu od kino hitova, stoga ne treba čuditi i da sve više holivudskih faca pristaje na ponude streaming servisa da i sami glume u televizijskim serijama.