BOGATA PONUDA, A KVALITETA?

Ovisnici o (dobrim) serijama u problemu - što gledati? Na vidiku nema novog hita, a izbor nikad veći!

08.06.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Završetkom 'Nasljeđa' označen je završetak čitave ere HBO-a, pri čemu nigdje na vidiku nema novog velikog hita iako izbor dostupnih serija na streaming servisima i TV kanalima nikad u povijesti nije bio veći

Sada kada je napokon razriješeno pitanje 'Nasljeđa' u jednoj od najpopularnijih drama proteklog desetljeća, postavlja se pitanje: koja je serija dostojna zamijeniti zavrzlame u obitelji Roy? I postoji li uopće?

Otkako su dramske serije u protekla dva i pol desetljeća postale dio naše svakodnevice, uvijek je postojala 'ona jedna' koja je bila aktualni hit. Ona čije se epizode ne propuštaju 'ni pod razno' i o čijim se zbivanja raspravlja više nego o privatnim aktualnostima.

'Nasljeđe' je u protekle četiri godine bilo u samom vrhu liste serija koje se bezuvjetno prate, baš kao što su to svojedobno bili 'Sopranosi', 'Na putu prema dolje'', 'Igra prijestolja' i 'Momci s Madisona' te nešto noviji hitovi poput 'Nazovi Saula', 'Ozarka' i 'Peaky Blindersa'.

Igra prijestolja Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

No sve navedene serije došle su svom kraju i mnogobrojni fanovi streaming platformi trenutno su u iščekivanju novog velikog hita. Sve što se od nove serije traži 'tek' su hvalospjevi kritičara, visoke ocjene, prestižne nagrade, izazivanje pomutnje na društvenim mrežama i potencijal da se gleda u jednom dahu... Što je, ipak, lakše reći nego učiniti.

U prošlosti smo uvijek imali besprijekoran prijelaz s jednog hita na drugi. Naime, kada su kultni 'Momci s Madisona' završili 2015. godine, mnoge je dočekalo svih pet sezona istinskog remek-djela 'Na putu prema dolje', uz koji je čak i gubitak nezaboravnih marketinških spletkaroša prošao gotovo bezbolno.

Istovremeno, na scenu su stupili zmajevi i beskrupulozni likovi 'Igre prijestolja', što je čitave 2010-e učinilo znatno zanimljivijima. Čak je i 'Igra prijestolja' imala svog nasljednika upravo u početku emitiranja 'Nasljeđa', mada tada toga nismo bili posve svjesni.

'Kruna' - 5. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

I eto nas u 2023. godini, sa završetkom niza najomiljenijih serija, bez očiglednog nasljednika i s činjenicom da se i 'Stranger Things' te 'Kruna' približavaju zadnjoj sezoni.

S obzirom na to da pred sobom nemamo seriju od više sezona koja garantira užitak gledanja od početka do kraja (osim ako ste kojim slučajem propustili poneki od najvećih hitova prošlog desetljeća), jedina opcija je okretanje mini serijama i nadoknadi ponekog od mnoštva uradaka koji nam iz mjeseca u mjesec stižu na streaming platforme.

Ističu se 'Mare iz Easttowna', 'Ovo će boljeti', 'Normalni ljudi', 'Grijeh', 'The Last of Us' i 'Zmajeva kuća', dostupni na HBO Maxu, dok Netflix donosi napete drame kao što su 'Sluškinja', 'Unorthodox' i 'Ti'. Također, svi oni koji dosad nisu stigli mogu uživati u četiri sezone hit serije 'Yellowstone', koja na platformi Sky Showtime dolazi s prednastavcima '1923' i '1883'.

  • +7
'Yellowstone' - Kevin Costner Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Ipak, činjenica jest da smo poprilično ostali 'na suhom' te da u suvremenoj povijesti nije zabilježen trenutak u kojem istovremeno možemo pogledati toliku količinu serija, a opet toliko malo onih koje vrijede dovoljno da bismo ih gotovo pobožno pratili iz sezone u sezonu.

'HBO je već bio u situaciji završetka jedne ere. Ipak je to mreža koja nam je donijela 'Seks i grad', 'Igru prijestolja' i 'Sopranose'. Uvijek je vladala određena razina strepnje oko budućnosti, no u prošlosti su nam pokazali da posjeduju dovoljno kreativne moći da uspješno razriješe taj problem', utješno zaključuje za Guardian Jamie Morris, direktor britanskog Sky Atlantica, dajući nadu da bismo u bližoj budućnosti pred sobom mogli imati novi hit koji će nam vratiti dozu ispunjavajućeg iščekivanja novih epizoda u svakodnevicu.