'make you feel my love'

Za sva slomljena srca: Vječni hit Boba Dylana lijek je za dušu koji nema rok trajanja

01.02.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Pjesma 'Make You Feel My Love' prvi put se pojavila na Dylanovom albumu 'Time Out of Mind' koji je objavljen 1997. godine, a kasnije su je izvele ikone među kojima su Billy Joel, Pink, Neil Diamond, Kelly Clarkson, Boy George i Adele

Jedan od prvih hitova koje je Adele snimila bio je remake pjesme Boba Dylana 'Make You Feel My Love', u vrlo emotivnoj verziji otpjevanoj uz note klavira. Bilo je to u listopadu 2008. godine, 11 godina nakon što je pjesma originalno izvedena, a time je dobila 'novi život' jer se ponovno našla pri vrhu ljestvica slušanosti.

'Tekst je nevjerojatan i sumira sve ono što sam željela poručiti svojim pjesmama. Govori o žaljenju jer niste s osobom koju volite, predivno je', rekla je Adele prilikom objave svoje verzije pjesme.

Pjesma se prvi puta pojavila na Dylanovom albumu 'Time Out of Mind' koji je objavljen 1997. godine. Na njemu se našla s nizom nikad objavljenih uradaka, a cijeli album toliko je oduševio javnost i kritičare da je osvojio nagradu Grammy..

Kasnije je pjesma 'Make You Feel My Love' dobila nekoliko verzija. Osim Adele, remake su napravili brojni izvođači, među kojima su ikone Billy Joel, Pink, Neil Diamond, Kelly Clarkson i Boy George. Osim toga, dobila je posebnu čast ulaskom u kultni Great American Songbook.

  • +3
Bob Dylan Izvor: Profimedia / Autor: Owen Sweeney / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Postoje neke pjesme koje direktno govore slomljenom srcu i potiho ga zacijeljuju', rekao je o pjesmi Engelbert Humperdinck koji ju je izveo 2014. godine s legendarnim country pjevačem Williejem Nelsonom.

Britanski pjevač Bryan Ferry također se osvrnuo na posebnu moć koju posjeduje ovaj hit koji kao da se direktno obraća duši koja pati za voljenom osobom.

'Mislim da je ovo jedna od najboljih pjesama u povijesti. Jednostavna je i direktna, govori ravno iz srca. Možda je baš zato toliko univerzalna, svi se s njom lako povežu.'

Producent Dylanovog albuma objavljenog 1990. godine, naziva 'Under the Red Sky', radio je na remakeu ove pjesme s Garthom Brooksom kako bi je prilagodili filmu 'Uvijek postoji nada'.

'Vjeruje li da će vratiti djevojku ili ne? Možete naslutiti da ne vjeruje... Bob je to vokalno izvrsno odradio i nikad nije pokazao tonom glasa osjeća li se poraženo ili optimistično. To je jedan od misterija pjesme', rekao je Don Was.

Ipak, nekoliko je pjevača bilo znatno subjektivnije te je ovaj hit otpjevalo u tonu s naglašenom nadom u pozitivan ishod. Među njima je norveška zvijezda Ane Brun koja je iznijela nešto drugačiji dojam o pjesmi:

'Ljubav koja je opisana u pjesmi je nevjerojatno strpljiva i bezuvjetna. To je ljubav koja jasno poručuje da ćete biti uz osobu štogod se dogodilo. Ovakva posvećeno i vjernost o kojima tekst govori nešto je što svi žudimo iskusiti u životu', zaključila je Brun.

Čak i 16 godina nakon debija, pjesma 'Make You Feel My Love' nastavlja liječiti slomljena srca jedinstvenim spojem dubokog teksta i emotivne izvedbe, koliko u klasičnoj izvedbi Boba Dylana, toliko i u raznim modernim remake verzijama nabijenima emocijama i jedinstvenom ljepotom.