DRUŽENJE S MEDIJIMA

Vojvotkinja od Yorka boravi u Hrvatskoj: Otkrila nam je koje je hrvatske riječi naučila, ali i kakvu glazbu sluša

10.06.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Sarah Margaret Ferguson javnosti je poznata kao voditeljica i spisateljica, no i bivša supruga posrnulog princa Andrewa, sina kraljice Elizabete II. Trenutno je u našoj zemlji koju je prvi put posjetila zahvaljujući prijateljstvu sa Slavicom Ecclestone. Tako je 2014. boravila u Dubrovniku, a 1992., tijekom rata, posjetila je Split. U petak prijepodne družila se s hrvatskim novinarima

Vojvotkinja od Yorka već se 30 godina bavi dobrobiti djece s fokusom na obrazovanje diljem svijeta. Crvenokosa 63-godišnjakinja glavna je ambasadorica Montessori grupe i aktivna je na nizu društveno odgovornih projekata, među kojima je i pitanje integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Na press konferenciji za domaće medije prisjetila se kad je zadnji put bila u našoj zemlji. Na početku je rekla kako je od hrvatskih riječi naučila reći 'dobar dan', 'hvala' i 'mrgud' te da joj je jako žao što ne govori naš jezik poručivši da je 'oduševljena što je ponovno u Hrvatskoj'.

Među ostalim je istaknula da želi poduprijeti djecu i Montessori grupu (koju naziva svojim 'sigurnim mjestom') jer je to organizacija koja propagira sigurnost i dostojanstvo za djecu. Današnja situacija s ratom u Ukrajini predstavlja za nju poveznicu s Hrvatskom i situacijom u kojoj su brojni izbjeglice bili tijekom Domovinskog rata. Govorila je i o likovima koje je kreirala - Little Red (crvenokosa djevojčica postala je simbolom dječjih prava i zaštite, a maskota je njezine dobrotvorne udruge Children in Crises) te Blue (Plavi). Osmislila ih je nakon bombaškog napada u Oklahomi 1995. kako bi postali simbolom dječjih prava i zaštite.

Slavna gošća, autorica brojnih knjiga i slikovnica za djecu rekla je da se nema prava loše osjećati dok ljudi oko nje pate, pogotovo djeca 'koja se moraju osjećati sigurno jer su ostali bez doma ne svojom voljom' te da je shvatila koliko je sretna i da 'zapravo nema nikakvih briga'. Fergie, kako je od milja zovu britanski mediji, najavila je da u subotu putuje u Vukovar u posjet izbjeglim ukrajinskim obiteljima, kao i proširenje suradnje s Montessorijem kroz koncept 'Little Red Play in the Box'.

  • +4
Sarah Ferguson u posjetu Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inače, vojvotkinji nije bilo dopušteno postavljati pitanja o princu Andrewu, Harry i Meghan te bilo kojem drugom članu kraljevske obitelji, osim o kraljici Elizabeti u kontekstu njezine vladavine i jubileja, no uspjeli smo je pitati što sluša od glazbe. 'Il Volo', kratko nam je odgovorila.

Podsjetimo, Sarah je prije dosta godina bila glavna tema britanskih tabloida zbog veze s princem Andrewom. Par se vjenčao 1986. godine, a obična cura iz susjedstva postala je vojvotkinja. Andrew je sam dizajnirao njezin vjenčani prsten koji je ukrasio rubinima kako bi se slagali s vatrenom kosom njegove odabranice. Britanski mediji su je smatrali sjajnim 'dodatkom' kraljevskoj obitelji jer je uz princezu Dianu bila još jedna princeza 'iz naroda'.

Život iz snova nije dugo trajao jer je ubrzo postala meta tračeva, ali i atentata. Na kraljevskom obilasku Kanade 1988., u vrijeme prve trudnoće, fizički ju je napao mladić koji se protivio instituciji monarhije i zadao joj lakše tjelesne ozljede. Te je godine rodila prvu princezu, Beatrice. Vojvotkinja je navodno patila od postporođajne depresije zbog koje je ostavila bebu s dadiljama i otišla u Australiju, u kojoj se zadržala nekoliko mjeseci. Dvije godine kasnije, 1990., rodila je Eugeniju. Sarah je javno flertovala s drugim muškarcima te su kružile glasine da vara supruga. Rastali su se 1992. poslije šest godina braka, a nakon brojnih drama i skandala Sarah i princ Andrew danas su prijatelji. Nikad se nisu svađali oko skrbništva nad kćerima koje su sada udane te imaju djecu.

Prije nekoliko godina objavila je roman za odrasle 'Her Heart for a Compass', a ranije je progovorila o svom životu u biografskoj knjizi koja je uzrujala kraljevsku obitelj. Tijekom pandemije pokrenula je svoj kanal na Youtubeu za pripovijedanje 'Storytime with Fergie and friends', na kojem redovno čita dječje priče. Boravak u Zagrebu iskoristila je za čitanje najnovije knjige u parku Zrinjevac.

Izvor: Društvene mreže