VAL NEZADOVOLJSTVA

Vitomira Lončar nam je komentirala stanje u Kini: 'Mi ovdje nismo ništa znali'

30.11.2022 u 14:25

Bionic
Reading

U više kineskih gradova šire se prosvjedi zbog politike nultog covida. Proteklog vikenda tisuće stanovnika izašle su na ulice, širi se val civilnih nemira kakav nije bio zabilježen u Kini u zadnjem desetljeću. Ondje, u gradu Xi'anu već godinama sa suprugom Ivicom Šimićem živi glumica, doktorica znanosti i profesorica koja je za tportal opisala trenutnu situaciju

'Nije lako. Praktički smo cijelu jesen zatvoreni. Svako jutro ranom zorom testiranje, sada već od 23. rujna. Prije je bilo dva do tri puta tjedno, a sada je svako jutro. Cijeli listopad nismo išli na posao. Bili doma, onda su početkom studenoga otvorili, ali samo smo smjeli od kuće do posla i natrag. Čak nismo smjeli uzimati gradski prijevoz', priča nam Vitomira Lončar.

Kaže da su hodali dva dana po 17 kilometara i otišli kod šefova te im rekli da su u odličnoj kondiciji, ali da tako više ne može. 'Onda smo dobili propusnicu da smijemo na autobus, ali samo ta relacija - posao i doma i nigdje drugdje. Imali smo karte za Traviatu, ali to je otkazano. Koncerti, predstave, sve je otkazano. Nisam bila u shopping mallu od rujna. Nikuda. Samo sam doma. Onda su nas ponovno prošli tjedan potpuno zatvorili i nismo mogli ni izaći', opisala je.

Kad je riječ o nemirima i prosvjedima, o tome je, priznaje, prvi put čula tek u nedjelju kada su je počeli ljudi zvati iz Hrvatske, a onda i novinari. 'Mi ovdje, 'unutra' o tome nismo ništa znali. A ni sada ne možeš ništa naći u njihovim medijima. Sada ponovno radimo offline, jer smo bili odbili raditi online. No, stres je ogroman. Sada ulazimo u treću zatvorenu zimu', podsjetila je.

Vitomira Lončar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album