STRIKAN IZ 'VELOG MISTA'

[VIDEO / FOTO] Šime Strikoman novu milenijsku fotografiju posvetio nedavno preminulom šibenskom glumcu

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 14.12.2020 23:55
  • Objavljeno 14.12.2020 u 23:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/PIXSELL

Vodički akademski snimatelj i fotograf Šime Strikoman snimio je u ponedjeljak svoju 724. milenijsku fotografiju, koju je posvetio nedavno preminulom istaknutom hrvatskom glumcu, Šibenčaninu Špiri Guberini

Strikoman je sa svojim suradnicima na šibenskom Trgu Republike Hrvatske papirima ocrtao konture Guberininog lika Strikana iz kultne serije Miljenka Smoje i Joakima Marušića 'Velo misto', a potom ih je fotografirao s vrha jedne od građevina koje omeđuju trg.

'Tu se na šibenskoj katedrali nalazi 71 glava koje je prije 500 godina napravio Juraj Dalmatinac, a mi ćemo sada napraviti 72., milenijsku, u obliku našega Špire', objasnio je Šime Strikoman.

  • +10
  • +7

Šime Strikoman 724. milenijsku fotografiju posvetio Špiri Guberini

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/PIXSELL

Upravo je ulogom Strikana, u kojoj mu je najčešći suradnik bio mladi Ivo Gregurić kao Netjak, Guberina stekao ogromnu popularnost u cijeloj bivšoj državi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Špiro Guberina je preminuo krajem studenog u 88. godini u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu, u kojemu je proveo posljednje godine svoga života.

Rođen je 1. ožujka 1933. u Šibeniku gdje je već kao srednjoškolac nastupao u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1970., bio je u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. pa sve do 1999. godine kada je otišao u mirovinu.

Njegove su uloge brojne, a neke od značajnijih zasigurno su one u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana i Marina Držića, glumio je u brojnim televizijskim dramama i serijama, a uloge Strikana u Smojinom 'Velom mistu', Divca u 'Prosjacima i sinovima' i Očenašeka u 'Dnevniku Očenašeka' mnogi se i danas s radošću sjećaju.