mnogi tuguju

[VIDEO/FOTO] Na zagrebačkom Krematoriju održan oproštaj od vječne zvijezde sportskog novinarstva Milke Babović

04.01.2021 u 13:57

Bionic
Reading

U Velikoj dvorani Krematorija u Zagrebu iza 12 sati sukladno dogovoru s obitelji, poštujući želje pokojnice, ali maksimalno uvažavajući epidemiološke mjere, na posljednji počinak ispraćena je bivša atletičarka i legendarna televizijska novinarka Milka Babović

Obitelj, najbliži prijatelji i govornici, tek njih 25 se zbog aktualnih epidemioloških smjernica okupilo na posljednjem ispraćaju Milke Babović. Članovi obitelji stajali su uz njezin lijes prekriven cvijećem na odru, dok su ostali prisutni stajali rasprostranjeni po cijeloj dvorani. Na oproštaju su govorili: Morana Paliković Gruden (HOO), Aleksandar Stanković (HRT) i Jura Ozmec (HZSN).

  • +4
Posljednji ispraćaj Milke Babović Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Podsjetimo, doajenka sportskog novinarstva preminula je 26. prosinca u 93. godini. Zbog toga je prije dva mjeseca bila primljena u KB Dubrava. Činilo se da je bolest preležala i da joj je bilo bolje, no virus je ostavio je traga na njezinu tijelu.

Video: Matija Habljak/PIXSELL

Za života je postala ikona sportskog novinarstva na tadašnjoj TV Zagreb. Mnogi još pamte njezine prijenose, posebno umjetničkog klizanja u kojima je živopisno opisivala boju haljinica, klizaljki i neizostavne šljokice. Mnogi s pravom ističu da je bila ponajbolji sportski komentator u bivšoj državi, uz bok Mladena Delića ili Borisa Mutića. Posljednjih se godina poprilično povukla iz javnosti, rijetko je izlazila iz kuće.

Milka je rođena 27. listopada 1928. u Skoplju i imala je impresivnu biografiju. Školovala se u jeku rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu je živjela od 1948., diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi sport i tjelesni odgoj (1963.). Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na EP-u u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Od 1957. radila je na RTV-u Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.