progovorila za tportal

[FOTO] Najbolja hrvatska klizačica Sanda Dubravčić-Šimunjak o legendarnoj Milki Babović: 'Bila sam joj kao kćer, zajedno smo rasle, ali žalim što njezine prijenose nisam mogla gledati uživo'

26.12.2020 u 14:47

Bionic
Reading

U Zagrebu je ove subote, u 93. godini preminula bivša atletičarka i legendarna televizijska novinarka Milka Babović. Prisjetili su je se mnogi televizijski kolege, no poseban odnos imala je s najtrofejnijom hrvatskom klizačicom Sandom Dubravčić- Šimunjak

Tužna je ova 2020. godina. Napustila su nas brojna velika imena sportskog života ili onih kojima je sport bio sve. Posljednja među tim veličinama je i Milka Babović, bivša sportašica, atletičarka, ali i vrsna novinarka te komentatorica, koja je u vrijeme crno-bijelih TV prijemnika vrlo slikovito prenosila zbivanja sa sportskih terena.

A posebno su pamtljivi njezini klizački prijenosi, u kojima je vjerno opisivala skokove, piruete, ali i najsitnije detalje, od šljokica do haljinica.

Među onima koji su itekako vezani uz ovu istinsku legendu je i doc. dr.sc. Sanda Dubravčić-Šimunjak, prim.dr.med., pročelnica Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KB Sveti duh u Zagrebu.

  • +6
Milka Babović Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Uistinu me šokirala vijest, bez obzira na to što sam znala da se gospođa Milka posljednjih mjeseci borila s bolešću. Čula sam iz kolega iz struke da nije baš najbolje, ali uvijek se nadate da će se sve okrenuti. Jako mi je teško, jer bile smo vezane. No, ovo teško vrijeme, u kojem smo pomalo otuđeni, a što mi je i tijekom ljeta oduzelo mamu, još sve ovo otežava, čini me posebno tužnom', s puno emocija u glasu rekla je za tportal Sanda Dubravčić-Šimunjak, bivša klizačica, ujedno i prva i jedina hrvatska sportašica koja je upalila olimpijski plamen, sada već daleke 1984. godine na Igrama u Sarajevu.

'Ja znam da su svi prepričavali Milkine prijenose. No, ja ih nisam mogla uživo slušati, što mi je jako žao, jer sam bila na ledu. Ali znam sve priče o šljokicama, haljinicama, bojama... Zbilja je bila posebna. Ja sam u to vrijeme bila dijete, tako da smo zajedno rasle, a ona je pratila sve moje nastupe. Od europskih prvenstava do tih Igara u Sarajevu. Danas iz ove perspektive mogu reći da je naša draga Milka bila i posebna novinarka. Jer, danas imate mogućnost 'guglati' svakog sportaša, ali ona je imala svoju knjižicu, i u njoj opis svakog sportaša, tako da je znala što treba u bilo kojem trenutku reći o njemu. Sjećam se nastupa na europskom prvenstvu 1981. godine kada sam osvojila medalju, a nakon toga su krenula novinarska pitanja. I prevodilo se s francuskog na enegleski i obrnuto, a jedan prevoditelj nije točno preveo što sam rekla. Ja sam ispravila gospodina, a Milka je na to ponosno rekla: To je moje dijete'.

'Bila je posebna, tretirala me je kao kćer, a i ja sam prema njoj gajila poseban osjećaj. I kada je prestala komentirati klizanje, znala sam reći, klizanje je izgubilo puno, jer njezin način nije mogao kopirati nitko. Nakon moje sportske karijere bile smo u kontaktu, a ne tako davno sudjelovale smo i u showu Ples sa zvijezdama. Ona je bila sutkinja, a iako su neki mislili da će biti blagonaklona prema meni, nije bilo tako, jer Milka je bila pravi profesionalac. I svakome je rekla što je trebala. Zato i je bila toliko cijenjena', zaključila je Sanda Dubravčić-Šimunjak.