HUMANOST NA DJELU

Veliko srce najbolje hrvatske boksačice: Ivana Habazin iskreno o novoj životnoj ulozi

20.05.2019 u 16:03

Bionic
Reading

Osim brojnih sportskih uspjeha, najbolja hrvatska boksačica u svoju biografiju upisati će i novu titulu. Ivana Habazin ovih dana prihvatila se pomoći ljudima oko bolesti koju je i sama prije dvije godine prošla. Tportalu je otkrila sve o svom novom angažmanu

'Postala sam podpredsjednica, moram priznati da sam morala promisliti o toj opciji, ali s obzirom da su članovi udruge na prijedlog naše predsjednice Verice Mešić, tako izglasali i jednoglasno se složili, morala sam se i ja složiti. Prije svega drago mi je zbog povjerenja koje su mi iskazali i nadam se da ću to i opravdati. Bolesti štitnjače itekako su ozbiljne i bolest djeluje na čovjeka, a da ni sam čovjek ponekad ne vidi razliku koliko mu organizam pati. Osobno sam se jako dugo mučila s tom bolešću, a da nisam ni znala, nakon operacije sam se preporodila. Nije bilo lako, ali bez obzira na to što ću zauvijek piti lijekove, čovjek može normalno živjeti i ostvarivati ono što želi, a upravo to želim prenjeti i drugima', rekla nam je Ivana Habazin.

'Hrvatska udruga za bolesti štitnjače osnovana je 2007. od Hrvatskog društva za štitnjaču. Osnivač udruge je akademik Kusić, prvi predsjednik udruge je bio dr. Tomislav Budimir. Udruga, kontinuirano radi na podizanju svjesti o bolestima štitnjače uz pomoć liječnika koji volontiraju u udruzi. Svatko tko treba pomoć, savjet, prijedlog što činiti, gdje ići, može se obratiti u Udrugu. Sama spoznaja da si bolestan unosi nemir u nas, zato je ova Udruga jako bitna jer je poveznica oboljelih i liječnika koji nam pomažu. Članovi udruge razmjenjuju iskustva i isto tako druže se na radionicama', poručila je sportašica.

Osim Ivane operaciju štitnjače su prošle i druge naše slave sportašice poput Blanke Vlašić i Janice Kostelić. Boksačica priznaje da joj pola godine do godinu dana nakon operacije nije bilo lako.

'Treba naći odgovarajuću dozu, s obzirom da sam ja odmah krenula s treningom nakon mjesec dana, a već nakon tri mjeseca imala sam i prvi meč, iako se i nisam osjećala dobro kao što se danas osjećam. Mislim da dosta ovisi i od tvrdoglavosti i htjenju. Sada, dvije godine nakon operacije sve je u redu, ali moram biti pod konstantnom kontrolom, jer boks je najteži sport, tijelo prolazi ogromne napore, događa se da treba skidati i kilograme tako da sve to utječe, ali imam izvrstan stručni tim iz poliklinike Perić-Staničić, tako da za sada funkcioniram besprijekorno. Unatoč tome što nemam štitnjaču, nakon operacije upisala sam pet pobijeda, od toga sam uzela IBO svjetsku titulu i jednom je obranila', pohvalila se.

Svoje sportske obaveze sada će morati prilagoditi novima. 'Znam da neće biti lako sve izorganizirati, ali uvijek se nađe način. Ovo jest jedna odgovornost koja za sobom povlači i određeno vrijeme, ali cilj treba biti pomoći drugome, tako da izuzetno sam motivirana za ovaj rad', napominje.

Najavila je da obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače započinje u petak, 24. svibnja na zagrebačkim Fontanama, a u subotu, 25. svibnja s početkom u 10 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba održat će akciju 'Svibanj mjesec leptira – nosileptira' kada će liječnici volonteri iz odbora Udruge odgovarati na upite građana o bolestima štitnjače. Udruga je za tu priliku pripremila i posebne majice, broševe i trakice sa znakom leptira za koje će se prikupljati prilozi kao pomoć oboljelima od bolesti štitnjače.

Ovih dana Ivana Habazin se sprema na pripreme koje će se ponovno održati u a Kolumbiji, a uskoro će se finalizirati i detalji oko njezinog idućeg meča koji će biti najveći meč njezine karijere.

  • +12
Hrvatska boksačica Ivana Habazin Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL