NOVI ŽIVOTNI IZAZOV

Svjetska prvakinja u boksu Ivana Habazin iz Bogote: 'Ovo je bio najbolji potez jer uvjete za ovakve pripreme u Hrvatskoj nemam'

05.02.2019 u 15:08

Bionic
Reading

Neustrašiva sportašica doputovala je u svoj novi domi time otvorila novo poglavlje svog života i sportske karijere. Koji je razlog odlaska u daleku južnoameričku zemlju i kakvi su joj kratkoročni i dugoročni planovi, Ivana Habazin otkrila je za tportal

Već neko vrijeme je najbolja hrvatska boksačica putem društvenih mreža je dala na znanje kako više nije u Hrvatskoj te da su pred njom neki novi izazovi.

'Otišla sam u Kolumbiju kako bih odradila petotjedne pripreme. Naime, ovo su visinske pripreme jer je sama Bogota na 2650 metara nadmorske visine. Kad sam rekla da idem u Kolumbiju mnogi su bili u strahu - pa zašto tamo jer ipak slovi opasnom zemljom, ja uopće nisam bila zabrinuta i taj osjećaj nije me prevario, kaže.

Ondje zaista, kaže, ima svega i teško to može opisati jer je to zemlja koju treba doživjeti.

'Kad izađeš na ulice, pogotovo centar grada je krcat ljudima. Zatim su tu njihova tipična hrana, voće, ulični plesači, ostali izvođači, raznorazne trgovine, imaju jako puno crkvi, parkova ali i muzeja, a imala sam priliku posjetiti Museo del Oro, Muzej zlata to je zaista nešto nevjerojatni kad vidiš tu količinu zlata. Poseban dio je i brdo Monserrate, visine 3152 metara, tamo se nalazi i svetište, a i pogled na sam grad je poseban. Ceste su im pune, naše gužve ne mogu se nazvati gužvama kad ovo vidim, a isto tako interesantno je vidjeti da u četiri trake u isto vrijeme voze automobili, autobusi, bicikli, motori. Hrana je odlična. Zaista imaju delicije, i ja ne znam što je finije, ali sva sreća da moram biti na posebnoj prehrani jer bih inače samo jela. Jedino, u 9 sati na ulicama nema nikoga, doslovna pustoš. Kažu da je tada biti opasno vani, ima jako puno pljački. Primjerice zgrade čuvaju čuvari 24 sata, a i ostale poslovne objekte', pod dojmom je svjetska boksačka prvakinja.

'Daniela Ratkovic je sa mnom, kao stalni član tima, a s obzirom da ima dosta novih detalja oko prehrane, jer je Luka Kukina koji je zadužen za nutricionistički dio uveo neke nove stvari, a s obzirom da Daniela kuha savršeno na njoj je sva briga da to bude maksimalno odrađeno kako treba a i da same pripreme budu odrađene 100%', ispričala je.

Ovdje radi kondicijski dio i boks. 'Iako je boks u ovoj fazi nešto manje, imam trije ljudi s kojima radim i više sam nego zadovoljna i načinom, radom i tretmanom koji sam dobila, te mogu reći da je ovo bio najbolji potez jer uvjete za ovakve pripreme u Hrvatskoj nemam', pohvalila se.

Fantastična boksačica dominirala je protiv Gruzijke Elene Sikmašvili i slavila je prekidom u petoj rundi. Osvojila je pojas po IBO verziji u srednjoj kategoriji u ožujku prošle godine. Ispričala nam je što je sljedeće čeka.

'Uskoro ćemo odlučiti i za meč, postoji par datuma u ožujku ili travnju, no vidjeti ću kroz dva tjedna u kojoj smo fazi i prema tome tempirati formu. Najvjerojatnije ću braniti titulu, no naravno najveći cilj je revanš sa Ceciliom Braekhus', rekla je.

O Ivani Habazin snimljen je i dokumentarac 'Djevojka od nula dolara', u kojem priča kako je, prepuštena sama sebi, bez pomoći države, došla do uspjeha. Poput holivudskog filma 'Djevojka od milijun dolara', koji je režirao slavni Clint Eastwood s Hillary Swank u glavnoj ulozi Ivana je u 'svom' filmu kao naša Hillary, ali šu filmu snimljenom po njoj ne završava tragično kao slavna glumica.

Ivana je diplomirala teologiju, a uskoro završava i studij diplomacije. Upisala je i Pravni fakultet, a uz to je uspjela pobijediti i bolest štitnjače.

  • +12
Hrvatska boksačica Ivana Habazin Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL