28. studenog

V.B.Z. najavljuje ciklus 'Čitajmo domaće autore': Goran Gerovac predstavlja 'Satanaelovo evanđelje'

24.11.2023 u 11:06

Bionic
Reading

U sklopu V.B.Z.-ova ciklusa promocija 'Čitajmo domaće autore', kojim potiču domaću književnu scenu predstavljanjem deset novoobjavljenih knjiga vrhunskih domaćih autora, uključujući i neka od najpoznatijih imena hrvatske književne scene, nakon promocije novog romana Borivoja Radakovića 'Divno nam je s nama', slijedi novo druženje uz autora Gorana Gerovca koji će, uz novinare i urednike Dražena Klarića, Alena Galovića i Dragu Glamuzinu, govoriti o svojem romanu 'Satanaelovo evanđelje'

Događanje će se održati u utorak 28. studenoga u 19 sati, također u klubu Spunk, a ulaz je slobodan, stoji u priopćenju.

O romanu 'Satanaelovo evanđelje'

Minuciozna vivisekcija hrvatskog društva u novom, filozofskom krimiću autora hit romana "Razbijeni"

U malom hrvatskom gradu ubijen je svećenik. Čini se da je povod za ubojstvo osveta, no ono je izvedeno na ritualan način, a vrlo brzo otkriva se i glavni osumnjičeni. Međutim, istraga koju roman prati kroz prva 24 sata otkriva brojne, teško povezive detalje koji dovode u pitanje ono što se u prvi mah činilo očiglednim. Kako se razvija, uključuje sve više sudionika čiji su interesi na razne načine isprepleteni, a njihovi financijski, politički, mistični ili erotski odnosi odvode priču u niz paralelnih rukavaca. Pritom se sve vrtloži oko onih koje obično nazivamo “stupovima društva”, a zajedničko im je da, osim javnih, imaju i niz tajnih obrazina koje navlače i koriste ovisno o prilici i potrebi. Novi roman Gorana Gerovca mračni je filozofsko-sociološki krimić koji donosi precizan presjek hrvatskog društva. Slika, nažalost, nije nimalo lijepa. Gerovac vrlo uvjerljivo pokazuje krhkost društvenih struktura, te je zapravo pravo pitanje koje roman postavlja – ima li uopće nevinih ako se masovno kolaborira s korumpiranim sustavom ili se na njega šutke pristaje.

Ciklus se nastavlja sljedeći tjedan događanjima u Kinoteka baru, gdje ćemo u četvrtak 30. studenoga u 19 sati predstaviti novi roman Ivice Ivaniševića 'Otmica Razreda za književnost', potom u utorak 5. prosinca u 19 sati autora pobjedničkog romana 'Tvornica Hrvata' Nebojšu Lujanovića te novu zbirku poezije 'Ponoćni glagoli' Marka Pogačara u srijedu 6. prosinca u 19 sati. A za kraj ciklusa 'Čitajmo domaće autore' u 2023. godini Ivica Prtenjača predstavit će svoj najnoviji roman 'Albert' u četvrtak 7. prosinca u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

V.B.Z. i projekt 'Čitajmo domaće autore' poziva sve ljubitelje književnosti i kulture da nam se pridruže na nekom od desetak zanimljivih književnih događanja.